Capital.ba

Drugi talas pandemije potopio male firme – fotografi, diskonti, pečenjare, cvjećare na izdisaju 

16.07.2020. / 10:44

BANJALUKA Otkako su, zbog pandemije virusa korona, zabranjena masovna okupljanja, kompletan lanac snabdjevača povezan sa organizovanjem svadbi, rođendana, poslovnih proslava i konferencija je pred kolapsom. Najviše su ugroženi dobavljači koji zbog obustave rada svadbenih salona i ograničenog rada ugostiteljskih objekta, nižu dramatične gubitke.

Novinari portala MojaBanjaluka.info obišli su fotografske studije, cvjećare, salone vjenčanica, diskonte pića, pečenjare. Sve te uslužne djelatnosti “krpe kraj s krajem”.

Naš promet je sada u poređenju sa istim periodom u prošloj godini manji za 30 odsto. Molimo Boga samo da se ne smanji radno vrijeme ugostiteljskih objekata, jer su nam oni trenutno jedino tržište. Imamo velike količine brojnih vrsta pića koje stoje u magacinu, jer noćni klubovi i svadbeni saloni ne rade. Mi imamo 20 radnika u dva objekta i prioritet nam je samo da redovno izmirujemo obaveze prema njima”, kaže Nemanja Jelisavac iz diskonta pića „Neco Trade“.

Situacija nije ništa bolja ni kod dobavljača hrane. Prodavači mesa, neizostavne svinjetine i janjetine na svakom većem slavlju, sada nemaju kome da plasiraju robu. Preživljavaju od pojedinačnih malih narudžbi, priča nam vlasnik jedne banjalučke pečenjare.

“Trenutno radim sa 40 odsto kapaciteta. Promet je katastrofalan, gubici u poređenju sa prošlom godinom su 95 odsto. Ovo prometa što sada imamo je nedovoljno, ja 30 odsto obaveza radnicima plaćam iz svog džepa. Nema svadbi, nema velikih slavlja i okupljanja i ja ne znam do kad ću moći ovako da radim. Bojim se da ću biti prinuđen da zatvorim. Konkurisao sam za pomoć države, ali moja djelatnost je takva da baš i ne ispunjavam uslove za tako nešto”, žali se vlasnik pečenjare Nikola Mitrović.

Vjenčanice i svečane haljine čekaju neka ljepša vremena

“Studiju Hera“ iz Banjaluke je glavna djelatnost iznajmljivanje i prodaja vjenčanica, kao i prodaja svečanih haljina. Kažu da je ovo veoma teška godina za njih.

„Nažalost, nismo optimistični. Borimo se samo da preguramo najtežu godinu otkad radimo. Promet je snižen i pokušavamo da rezanjem troškova spasimo firmu. Spojili smo radnju da bismo smanjili troškove. Nadali smo se da ćemo u julu i avgustu nadoknaditi gubitke iz marta i aprila, ali trend otkazivanja se nastavio” , rekla je vlasnica studija „Hera“ Ognjena Šurlan.

“Studio Hera“ je zapošljavao 20-ak radnika, a sad su morali neke da otpuste. Radnicima su manje plate, broj radnji je smanjen, a firma je svedena na minimum funkcionisanja.

“Nemamo nikakve planove, jer je situacija takva da ništa ne zavisi od nas. Najteže je što ne znamo do kad će ova situacija da potraje”, priča Šurlan.

Dodaje da njihovo preduzeće obuhvata kompletnu pripremu vjenčanja, rođendana, krštenja i svih drugih proslava. Osim vjenčanica i svečanih haljina prodaju i pozivnice, cvjetiće, kao i ostalu prateću opremu za vjenčanje i rođendane.

Fotografi i cvjećari “na izdisaju”

Fotograf D.P iz Banjaluke rekao je za mojabanjaluka.info da je ovo definitivno najgora godina za njih te da su morali da nađu neki dodatni posao kako bi ostvarili neke prihode, jer zarade od fotografskih usluga nema.

“Većina aranžmana nam je prolongirana za sljedeću godinu, te sad nemamo neke zarade. Zbog ove situacije morao sam da nađem još jedan posao, jer trenutno samo od fotografije se ne može živjeti. Nemamo čime da obnovimo opremu, nemamo kapacitete da budemo bolji“, rekao je ovaj fotograf.

Novonastala situacija pogodila je i fotografa Draganu Dušanić iz Teslića, koja takođe potvrđuje da su joj otkazani ili prolongirani brojni aranžmani.

„Samo u aprilu i maju je otkazano oko 20 vjenčanja i krštenja. Dio gubitaka se odnosi i na neodržavanje matura u maju. Svi aranžmani, a koji su obuhvatali više od 50 ljudi, te su bili zakazani za mjesec septembar su otkazani. Ovo je veliki gubitak u odnosu na prošlu godinu“, rekla je Dušanić.

Ona ističe da se fotografima glavna zarada zasnivala na svadbama, te da je njihov prihod u aprilu i maju bio ravan nuli.

Zaradom ne mogu da se pohvale ni cvjećarske radnje. Mjere zbog pandemije virusa korona tjeraju i ono malo mušterija što su imali.

“U odnosu na prošlu godinu naš posao koji u velikoj mjeri zavisi od slavlja i sahrana, sada je praktično stao. Naš prihod je pao za čak 75 odsto što je za nas, male preduzetnike ogroman gubitak. Otkazivanjem matura, rođendana, svadbi sve je krenulo silaznom putanjom”, rekla je Zorana Marianac, vlasnica banjalučke cvjećare “Zorana”.

Marianac dijeli sudbinu svih malih preduzetnika čiji posao dosta zavisi od mjera Republičkog štaba za vanredne situacije. Kako broj oboljelih svakodnevno raste tako se tope njihove nade da će se situacija barem u drugom dijelu godine normalizovati i porodični biznisi preživjeti.

mojabanjaluka.info

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Drugi talas pandemije potopio male firme – fotografi, diskonti, pečenjare, cvjećare na izdisaju 

    1. el gigante

      stari moj, cajevcevu imovinu jos krcme i jos je ima… to je samo dokaz vrlim profesorima koji su se ufuravali u mala i srednja preduzeca kao motor privrede. sve to moze da se nasloni na razvijenu privredu , ali ukupnu potrosnju i rast privrede sa primitivnog nivoa pokrecu giganti. doduse, imamo integral od giganata