Capital.ba

Dvadesetogodišnjak kupuje izraelsku avio-kompaniju?

16.07.2020. / 9:03

TEL AVIV – Izraelska avio-kompanija EL AL je u proteklih par mjeseci u potrazi za novim investitorom.

el al

Ta avio-kompanija je i prije pandemije imala finansijskih problema, a pojavom korona virusa situacija je samo pogoršana.

Prije nekoliko nedjelja otkriveno je da je jedna anonimna stranka zainteresovana za kupovinu EL AL-a, piše onemileatatime.com.

Mnogi su bili znatiželjni ko stoji iza ovoga, a sada je to i poznato.

Dvadesetogodišnjak po imenu Eli Rosenberg, koji trenutno živi u Jerusalimu, pregovara o preuzimanju kontrolnog udjela u EL AL-a. Međutim, kao što se očekuje, iza ovoga postoji priča.

Elijev otac je Naftali Rosenberg, njujorški biznismen koji posjeduje staračke domove, privatne kompanije hitne pomoći i još mnogo toga. Eli ima izraelsko državljanstvo, što je uslov za preuzimanje kontrolnog udjela u aviokompaniji. Njegov otac, s druge strane, nema izraelsko državljanstvo.

U ovom trenutku je preuzimanje tek u ranim fazama, a Rosenbergovi su navodno u pregovorima sa porodicom Borovitz, jer su od 2003. oni imali kontrolni udio u EL AL-u.

Postavlja se pitanje koji privatni investitor bi u ovom trenutku želio da preuzme udio u EL AL-u. Avio-kompanija ima dosta problema, a čak i u najboljim vremenima se borila da bude profitabilna.

Osim rodoljublja ili nečeg sličnog tome, smisao se teško pronalazi. Iako je u ovom trenutku daleko od stvarnosti, smiješno je pomisliti da bi 20-godišnjak mogao da bude većinski akcionar nacionalne avio-kompanije.

S jedne strane postoji nada da će EL AL moći da nađe privatnog investitora. Ako ne uspije, izraelska vlada je obećala svoju podršku.

U slučaju da EL AL ne uspije da pronađe privatnog kupca, izraelska vlada namjerava da nacionalizuje tu avio-kompaniju. Država nema namjeru da zadrži udio u aviokompaniji dugoročno, već samo onoliko dugo koliko je potrebno da se aviokompanija vrati na noge.

Izraelski ministar saobraćaja rekao je da će vlada biti spremna da pomogne aviokompaniji “onoliko dugo koliko je potrebno da održi vazduhoplovnu nezavisnost Izraela”.

b92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!