Capital.ba

Mišićka samo može gledati kako Vlada RS dijeli pare

14.07.2020. / 15:50

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske, nakon što je neosnovano izostavila predstavnike sindikata iz Upravnog odbora Kompenzacionog fonda, ponudila im je stolicu u ovom tijelu ali bez prava na odlučivanje.

kompenzacioni fond

Podsjećamo, ovaj fond pravni je nasljednik Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske. Na svojim računima raspolaže sa milionima maraka koje uprava raspoređuje uglavnom za sanaciju štete prouzrokovane virusom korona.

Dok, sindkat sa jedne strane nema predstavnika, poslovna zajednica je dobila dvojicu i to preko Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i Privredne komore Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Repubike Srpske Radovan Višković kaže kako je o Kompenzacionom fondu odlučivala Narodna skupština RS te da je tada napravljena greška.

Ja nisam odlučivao ko će biti tamo. Rekli su mi da ima osam članova koje su predložili. Učešće sindikata nije problematično. Ako bude bilo kada došlo do izmjena i dopuna zakona možemo to pitanje riješiti”, kazao je višković.

Podsjećamo, nakon što je CAPITAL objelodanio da za predstavnike radnika nema mjesta u ovom fondu, reagovao je predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić koja je tražila stolicu i  za predstavnika iz njihovih redova.

Nama je važno da znamo ko će i čiji će radnici dobiti novčanu pomoć, kao i da ne dođe do zloupotrebe od jednog manjeg dijela poslodavaca. Prema nekim našim podacima pojedini poslodavci od radnika traže da kad dobiju novac od pomoći dio vrate njima. Zato nam je važno da imamo predstavnika”, kazala je ranije ona.

Inače, Višković je danas nakon sjednice fonda najavio da da će Vlada izdvojiti 13,6 miliona KM za 2.865 poslovnih subjekata i više od 18.000 radnika koji su na indirektan način trpjeli štetu od pandemije virusa korona.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Mišićka samo može gledati kako Vlada RS dijeli pare

    1. Vasuilije

      Pa zasto da bilo ko sta pita tu stuhu.

    2. ajnstajn za siromasne

      ne znam zasto se misicka buni. bitno je da sasa trivic ima svog predstavnika, jer je sasa trivic najveci um planete zemlje i pokretac svih privrednih ciklusa od starog vijeka naovamo. i ne, sasa trivic nam se ne namece cijelo vrijeme preko tv-a mi uzivamo slusajuci glasovne kreacije njegovog blistavog uma