Capital.ba

Amerika kaznila Amazon zbog Krima

11.07.2020. / 8:56

VAŠINGTON, MOSKVA – Tehnološki gigant proglašen je krivim za kršenje sankcija zbog poslovanja na anektiranom poluostrvu Krim, piše “Moskva tajms”.

Sjedinjene Države kaznile su Amazon zbog pružanja usluga i dostavljanja robe pojedincima sa Krima, čime se krše sankcije SAD koje zabranjuju firmama da posluju na anektiranom poluostrvu.

Tehnološki gigant takođe je proglašen krivim zbog prodaje robe mušterijama u Iranu i Siriji, ispunjavanja narudžbina ljudi lociranih ili zaposlenih u ambasadama Kube, Irana, Severne Koreje, Sudana i Sirije, kao i prodaju predmeta osobama pod sankcijama Kancelarije za kontrolu stranih fondova američkog Ministarstva finansija.

Ukupno je Amzon kažnjen 134.523 dolara zbog prekršaja učinjenih od 2011. do 2018. godine.

Kompanije se mogu suočiti sa ozbiljnim kaznama zbog poslovanja na poluostrvu Krimu, nakon što je po njegovoj aneksiji od strane Rusije veći deo međunarodne zajednice taj čin proglasio nelegalnim, što je rezultiralo uvođenjem sankcija Rusiji od strane SAD, EU i drugih zemalja Zapada, kao i zabrani firmama da posluju ili investiraju na tom poluostrvu.

Amazon navodi da su kupci uspjevali da zaobiđu sankcije koje softver poštuje tako što su namjerno pravili slovne greške u adresama. Amazon je takođe ispunjavao narudžbine kada su klijenti navodili svoj grad i regiona kao „Jalta“, jer Amazonov sistem nije razaznavao da je taj grad na Krimu.

Kazna dostiže 50 odsto vreijdnosti prodate robe u slučajevima kršenja sankcija.

b92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!