Capital.ba

“Pošte Srpske” prijete zatvaranjem 80 poslovnica

06.07.2020. / 15:15

BANJALUKA – Ukoliko Vlada Republike Srpske u što kraćem roku ne izmiri svoja dugovanja prema Poštama Republike Srpske uprava preduzeća zaprijetila je da će zatvoriti sve poslovnice koje posluju negativno. 

"Pošte Srpske" prijete zatvaranjem 80 poslovnica

Rečeno je to na Godišnjoj skupštini akcionara ovog preduzeća, a u okviru diskusije o poslovanju, gdje je rečeno kako dug po osnovu subvencija za neprofitabilne pošte iznosi sedam miliona maraka.

Snežana Radovanović, izvršni direktor za ekonomske i računovodstvene poslove “Pošta” je kazala kako zbog političkih, geografskih i demografskih razloga pojedine neprofitabilne pošte moraju da egzitiraju, ali i poručila da će se to promjeniti ukoliko ne bude novca.

Ukoliko Vlada Republike Srpske ne izmiri svoje obaveze prema Poštama po snovu subvencije, Pošte će morati preduzimati rigoroznije mjere po pitanju zatvaranja ovih pošta“, kazala je ona.

Snježana Martić, izvršni direktor za pravne i opšte poslove, ljudske resurse i investicije je kazala kako je specifičnost  poštanske djelatnosti  ta da  mora imati otvorene jedinice poštanske mreže i u mjestima gdje nema ekonomski interes.

Kada bi zatvorili 80 pošta koje posluju negativno,  ostvarili bi značajnu uštetu i smanjenje troškova”, kazala je Martićeva.

Ona je priznala kako se troškovi preduzeća mogu rezati i na način da se dio radnika u administraciji otpusti uz stimulativne otpremnine, ali da za sada ne postoji razumijevanje sa suprotne strane.

Preduzeće ima u  ovom  trenutku ima 30-tak radnika,  koji mogu da  idu u penziju po jednom osnovu,  ali ne žele,  a to bi nam bilo veliko olakšanje”, kazala je ona.

Inače, kako je objelodanjeno na skupštini, u troškovima “Pošta” su najviše zastupljeni troškovi bruto plata,  a u nekim  jedincama poštanske mreže čine  čak od 60 do 80 odsto ukupnih troškova.

Istaknuto je kako su budžetski korisnici veliki dužnici Pošta Srpske zbog čega preduzeće vrlo teško naplaćuje svoja potraživanja.

Objelodanjeno je kako rukovodstvo razmišlja o novoj  sistematizaciji  i organizaciji u cilju poboljšanja kadrovske strukture. U razmatranju su programi koji  bi omogućili odlazak u penziju radnika koji su ostvarili jedan od uslova za penzionisanje.

Zatvaranje neprofitabilnih poslovnica je pritisak koji uprava Pošta često koriste, za razliku od utvrđivanja odgovornosti za prekomjerno zapošljavanje, nesavjesno poslovanje i kreditno zaduživanje.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: “Pošte Srpske” prijete zatvaranjem 80 poslovnica

    1. Direkt

      Danas im ne radi sajt. Pošte su u rasulu.

    2. marko

      VIšak radnika iz administracije i iz pošta vlada mora hitno preusmeriti na rad na
      njivu, razne ekonomiste, pravnike, pripravnike itd, otvoriti
      poljprivredna dobra na tolikim površinama državnog zemljišta, a ne da
      zemlja zarasta u korov, dok su kancelarije prepune parazita na
      narodnoj grbači.
      Svim zaposlenim u budžeti smanjti plate, i uvesti im radnu obavezu
      tokom godišnjeg odmora da moraju mesec dana raditi na poljprivrednim
      gazdisnstvima, svaki vlaskihj poljoprivrednog gazdin stva ima pravo na
      određen broj budžetara da mesec dana rade za njega da odrade plate
      koje primaju sa narodne grbače.

      • re

        Slažem se, jedino rešenje za radnike pošte kao i radnike u administraciji je slanje na njivu.

        • ivko

          da se vrate odakle su i dosli? ma nema sanse. pa ti ce dati zivot da vise nikad ne vide zemlju sumu i travu

          • re ivko

            Da znaš samo kad se uvede red i zakon u haos i propast, sve oni iz staklenike, iz opština i svi paraziti, s pjesmom da se dohvate, motike, vila, kose, i obrade napuštenih njiva.

    3. Marko

      Pa oni nesretnici na salterima i postari rade al njih je 5% od ukupno zaposlenih a ostali drkaju neku stvar

      • eho

        izvuci ce ih postanska banka. otvaraju je od 2003, nikako papire da skupe

      • Direkt

        Uprava nagomilala gomilu radnika, koji “pojedu” sve što Pošte uprihoduju i sad će na kraju narod izvući deblji kraj! Pošti treba veliki broj radnika, zbog obima posla, samo treba i veći promet i profitabilnost i to mnogo veći nego sad: i promet i profit, da bi se održao ovaj broj radnika i kako bi preduzeće stvaralo profit za akcionare i mehanizama za to je mnogo, samo što očigledno je da rukovodioci Pošta nisu sposobni da to urade ili nisu tu da bi poboljšali finansijski rad Pošte, već da bi rukovodili Poštom kao svojim feudom i instrumentom za partijsko i svako drugo zapošljavanje, a nauštrb samih Pošta, akcionara i države.

        Pošta može i profitabilno posluje, samo očigledno to nekome nije u interesu, čim Poštu koristi kao taoca stranačkog i svakog drugog zapošljavanja, čak se i “tarifa” po radnom mjestu zna (10000 KM), što je znak da Pošta prvo treba da se departizuje i profesionalizuje i da se dovede neko ko bi uveo nove usluge, prije svega za stanovništvo.

        U susret digitalizaciji i online poslovanju, bilo bi dobro kada bi Pošte osnovale svoju banku po uzoru na Hrvatsku Poštansku Banku, koja nudi otvaranje računa online. Tu su i druge neke digitalne usluge, kao i finansijske, koje bi Pošte mogle raditi, poput brzog interneta, kablovske televizije i telefonije, kao i auto-osiguranja i osiguranja uopšte, a tu je i cloud. Umjesto što Pošte svake godine troše milione subvencija na isplatu subvencija, bilo bi bolje da ulože u uvođenje novih usluga. Tako bi sačuvali radna mjesta i sadašnji broj poslovnica, čak bi se Pošte mogle proširiti i akcionari bi imali veću vrijednost svojih akcija, uključujući i državu kao najvećeg vlasnika Pošta.

        Samo očigledno je da sve će to čekati neku novu vlast ili nekog novog direktora ili dok postojeći ne dovede Poštu očigledno u bezizlaznu situaciju, u kojoj Pošte neće moći ništa drugo da učine, nego da pootpuste radnike i proglase bankrot.

        Da se to nebi desilo, vlast mora što prije da nađe održivo i prije svega profitabilno ekonomsko riješenje za Pošte, po uzoru na Telekom Srpske, koji ostvaruje prihod od nekih oko 500 miliona KM godišnje, dok Pošte Srpske imaju čak otprilike 10 puta manji prihod, što je neizdrživo i prijeti da Pošte svakog časa pretvori u firmu-slučaj.

        Bilo bi nacionalna sramota da Pošte propadnu. Ako vlast ništa ne preduzme, po pitanju stavljanja Pošta na tržišne noge, na kraju krajeva i ta vlast će završiti kao Pošte.

        • z

          a jest naporan

          • Direkt

            Samo tri riječi. :)))

        • Ministar

          Nabaca ti svasta. Jednu stvar si potpuno promasio. Vrijednost akcija Posta Srpske je sramota i pominjati. Najveca greska je sto je neki idiot uopste dozvolio da se Pošte djelimicno privatizuju.

          Država bi morala da otkupi sve akcije ovog preduzeca i da pošte postanu javno preduzece a ne akcionarsko drustvo. Cilj postojanja ovog preduzeca bi trebao biti pruzanje komunikacije tj veze građana sa svijetom. Eventualnu dobit tog javnog preduzeca bi trebalo ulagati upravo u pruzanje još kvalitetnijih veza.

          U pravim državama pošte nisu preduzece nego država. Policija, zeljeznica, vojska, putevi, nacionalni parkovi, pošte i td. je prvo lice drzave. Samo idioti su dozvolili djelimicnu privatizaciju tih sistema.
          Od privatizacije pošte gore je samo što su privatizovali vodovode.

          • roma

            da. ljudi privatizovali vodovode, a napravili od drustva kanalizaciju. zamisli da su sume privatizovali