Capital.ba

Vlast Srpske izvrijeđala dijasporu, a sad od nje traži pomoć

06.07.2020. / 14:35

BANJALUKA – Nakon što je vlast u Srpskoj građane iz dijaspore trpala po šatorskim naseljima, pozivala ih da ne dolaze kućama i optuživala da su najveći prenosnici virusa korona, od istih planira da traži novac kako bi napunila državnu kasu koja je sve tanja.

Za našu Srpsku

Naime, prema saznanju CAPITAL-a, Vlada Republike Srpske sprema kampanju “Za našu Srpsku”, sa fokusom na biznismene i građane koji rade inostranstvu, a od kojih očekuje da napune Kompenzacioni fond Republike Srpske.

Plan je probuditi emocije i ponovo zaigrati na kartu „patriotizma i rodoljublja“.

Svoju ideju u djelo planira sprovesti preko medijske kampanje u koju je spremna uložiti blizu 40.000 maraka.

Neophodno je da se kroz promociju Kompenzacionog fonda u Srbiji i zemljama Evropske unije animira naša dijaspora, te da se uradi medijska kampanja preko digitalnih medija i društvenih mreža. Sadržaj kampanje treba da bude u funkciji animiranja dijaspore da pomogne Republici Srpskoj u novonastaloj situaciji, a u cilju saniranja posljedica i poteškoća nastalih usljed širenja virusa korona”, navode u Generalnom sekretarijatu Vlade RS.

Plan je da se medijska kampanja vodi kroz veb platformu koronavirususrpskoj.com, ali i kroz medije u Republici Srpskoj, narednih godinu dana.

“Dajte pare”

Kompenzacioni fond, pravni je nasljednik Fonda solidarnosti Republike Srpske, a iz kojeg su isplaćivane plate i obaveze prema radnicima kojima je tokom pandemije bio onemogućen rad. Prema posljednjim informacijama, ti računi su skoro prazni. 

Na njima je bilo skupljeno preko 110 miliona maraka, ali s obzirom na preuzete obaveze, vlast ih je veoma brzo raspodjelila. S obzirom da su se građani i zaposleni u Srpskoj još ranije odrekli dijela svojih plata, Vlada sada to očekuje i od ostalih.

Za realizaciju kampanje potrebno je kreiranje promotivnog patriotski orjentisanog medijskog sadržaja koji bi bio emitovan na digitalnim, elektronskim i štampanim medijima, te na društvenim mrežama”, navodi se u javnom pozivu Vlade preko kojeg traže da im se do 17. jula dostave ponude za kreiranje „patriotske“ kampanje.

Podsjećamo, vladajući funkcioneri u Srpskoj još u martu su insisitirali da se na graničnim prelazima postave šatorska naselja koja su služila kao karantin za BiH državljane iz dijaspore.

Predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović je tada izjavila kako su građani iz inostranstva koji su došli bili prilično nedisciplinovani, da su se masovno okupljali i izbjegavali karantin.

Nedavno je srpski član Predsjednikštva BiH Milorad Dodik iznio je optužbe da virus šire najviše oni koji putuju i koji dolaze na porodična okupljanja.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Vlast Srpske izvrijeđala dijasporu, a sad od nje traži pomoć

    1. Bijeljina

      ja sam dijaspora, niko me nije uvrijedio…prestanite sa lazima, kako vas nije sramota, kao da ste rodjeni iz odnosa Gebelsa i Nasera Orica

      • Vlado

        Evo ti sendvič!

        • Bijeljina

          opet nestasica bode U Sarajevu, to je Vlado da se imaju cime podaprati

    2. Direkt

      Zafalilo para. :)))

    3. Dragan

      Neka dođu u EU po pare…ahaha…evo, čekamo ih.

    4. PatriJota

      Dajte samo racun, mammuuuuu am lopovsku, pa da vam uplatim za cigarete u zatvoru u koji cete brzo da odpelate.
      Mamuuuuuuuuuuuuuuu vam lopovsku i kriminalno mafijasku

    5. Ministar

      Jedina uvreda je što vlast smatra građane toliko glupima da su pomislili da će neko njima lopuzama da da svoj novac dobrovoljno. Ovi naši gastarbajteri jesu nedisciplinovani. Vecina njih i dolazi ovamo samo da se bahati. Pošto nemamo turista logicno je da su oni najveci rizik za donošenje zaraze.