Capital.ba

SNSD pare za pacijente pozajmljuje stranačkim kolegama

06.07.2020. / 12:43

    • Vlado Karagić preko zdravstvene ustanove pozajmio Šumanu 12.500 KM
    • Umjesto novca, Dom zdravlja dobio polovno vozilo i ugalj

KOZARSKA DUBICA – Najviši funkcioneri SNSD-a u Kozarskoj Dubici, kojima su povjerene najznačajnije institucije i preduzeća u ovoj lokalnoj zajednici jedni drugima bezrezervno pomažu, ne obazirujući se na pravila i zakone.

Da granice za njih ne postoje najbolje pokazuje slučaj iz Doma zdravlja “Kozma i Damjan” gdje je direktor Vlado Karagić, za potrebe svog partijskog kolege Jovice Šumana, od ove prezadužene zdravstvene ustanove, privremeno napravio banku, pozajmljujući novac koji služi za liječenja pacijenata, saznaje CAPITAL.

Dao pare, dobio ugalj

Naime, Karagić je u oktobru 2018. godine u ime Doma zdravlja sa Hemijskom preradom kukuruza (HPK) Draksenić potpisao Ugovor o zajmu 25.000 maraka.

U maniru dobrog bankara u ugovoru je navedeno da se novac vrati u roku od mjesec dana sa kamatom od 3,5 odsto, te da će zajmodavac, u slučaju da mu se ne vrate pare obračunati zakonsku zateznu kamatu.

Međutim, iz nekog razloga HPK je dobio samo pola od dogovorenog iznosa, odnosno 12.500 KM, koje nije platio.

Umjesto toga Karagić i Šuman ove godine sklapaju ugovore o bilateralnoj kompenzaciji gdje Dom zdravlja umjesto svog novca dobija polovno vozilo vrijedno 5.850 maraka i ugalj u vrijednosti 6.650 KM, i tako zatvaraju dugovanje.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske je ocijenila kako je Karagić u ovom slučaju izašao iz svoje nadležnosti.

Dom zdravlja je dao pozajmicu u novcu pravnom licu, koju je evidentirao kao avans za zalihe, a isto se formalno pravno ne odnosi na nadležnost domova zdravlja u Republici Srpskoj, jer se radi o finansijskim plasmanima”, naveli su revizori u svom izvještaju.

Da stvar bude gora, obaveze Doma zdravlja zaključno sa prošlom godinom iznose 4,5 miliona maraka.

Preduzeća i ustanove doveli do kolapsa

Bez obzira na pozajmicu, HPK Draksenić nije uspio da se izvuče iz dubioze.

Jovica Šuman, inače i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Kozarskoj Dubici ovo preduzeće je vodio više od deset godina, a koliko je uspješno rukovodio sa njim najbolje govori činjenica da je Vlada RS prije nekoliko dana dala zeleno svjetlo da se u njemu otvori stečaj.

Karagić je sa druge strane, kako smo već pisali pored rukovođenja Domom zdravlja u jeku pandemije virusa korona sa načelnikom opštine i Komandantom kriznog štaba Radenkom Reljićem i još nekoliko visokih funkcionera osnovao preduzeće za izgradnju i prodaju stanova.

Tablu sa reklamom i brojem svog telefona stavio je u krugu Doma zdravlja, što je izazvalo ogorčenje kod brojnih građana.  Na naše telefonske pozive nije odgovarao.

I pored brojnih neregularnosti, Karagić, Reljić i Šuman uživaju punu podršku predsjednika stranke Milorada Dodika, a koja je potvrđena juče nakon sjednice Predsjedništva opštinskog odbora stranke.

Radenko Reljić, kojem se javnost već više mjeseci ismijava zbog njegovih tvrdnji o mutaciji virusa od Dodika je dobio dozvolu da se ponovo kandiduje za načelnika jedne od najzaduženijih opština u Republici Srpskoj.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: SNSD pare za pacijente pozajmljuje stranačkim kolegama

    1. da cujemo magistra

      sta na ovo sve kaze sasa trivic ? mi smo svi neznalice dok nas on ne prosvijetli svojim umom

      • Leo

        Šta zna pekar šta je ekonomija. Sad je glavna dvorska luda.

    2. strasno

      ovako nesto mozda ima jos samo u Sjevernoj Koreji, ali MOZDA!