Capital.ba

Hrvatska komora: Porizvođači povrća očajni

04.07.2020. / 16:05

ZAGREB – Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) pozvala je danas potrošače, otkupljivače i trgovce da pomognu domaćim proizvođačima povrća.

Naime, oni su zbog korona-krize upali u nezavidnu tržišnu situaciju i prijeti im propadanje ovogodišnjeg roda.

Iz HPK su na konferenciji za novinare upozorili na trenutno teško stanje u prodaji domaćeg povrća uzrokovanog povećanim uvozom i izostankom turizma, kao i snižavanjem otkupnih cijena za domaće povrće, prenosi portal Index.

Predsjednik Odbora za povrtarstvo i krompir HPK Vjekoslav Budnec je istakao kako su domaći proizvođači očajni jer nemaju kome da prodaju svoju robu i prijeti im situacija da rod ostane na poljima umjesto da se prodaje na trgovačkim policama i na pijacama.

Na žalost, na tržištu se i dalje pojavljuje uvozna roba niske cijene koja dovodi u pitanje održivost i daljnju budućnost ove proizvodnje“, kazao je.

Zbog straha od nedostatka povrća, usljed koronakrize, proizvodnja povrća je ovog proljeća povećana što je i bio cilj da se podigne samodovoljnost u ovoj proizvodnji“, istakli su čelnici HPK-a.

Rod je ove godine dobar, ali ga, kako su naveli, proizvođači u trenutku kada ono dolazi na tržište nemaju kome da ga prodaju jer im otkupljivači ruše otkupne cijene ispod proizvođačke cijene.

Nažalost, izostao je turizam i turistička potrošnja kao jedan od bitnih kanala prodaje, a nastavljen je i rast uvoza i plasman jeftinog povrća i tržišnih viškova iz EU i tržišta regije kroz trgovačke lance“, upozorili su iz HPK.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović je pozvao potrošače da kupuju domaće povrće, gledaju deklaracije i obrate se svojim susjedima poljoprivrednicima koji proizvode domaće povrće jer je to jedan od načina da se zaštiti domaća proizvodnja.

Pozivamo i trgovačke lance da nam se obrate i da na svoje police više stavljaju domaće povrće. Tokom proljeća su svi sprovodili kampanje promovisanja domaće proizvodnje, ali je situacija na policama sada ipak drugačija, kada su se međunarodna trgovina i uvoz vratili u normalne tokove“, izjavio je Jakopović.

B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!