Capital.ba

Odustao gubitaš iz Loznice, „Šećerana“ ponovo na dobošu

08.06.2020. / 14:39

BIJELJINA – Kompanija “Unimont” iz Loznice odustala je od kupovine bijeljinske „Šećerane“, a prodaja te fabrike biće nastavljena licitacijom po početnoj cijeni od osam miliona maraka, saznaje CAPITAL.

šećerana

Prodaja Fabrike šećera u stečaju bila je zaustavljena zbog pandemije virusa korona i uvođenja vanrednog stanja u Republici Srpskoj.

„Unimont“ je u međuvremenu poslao pismo namjere Okružnom privrednom sudu Bijeljina, stečajnom upravniku, Skupštini i Odboru povjerilaca „Šećerane“ u kojem su naveli da žele da preuzmu „Šećeranu“ u cjelosti, da će uplatiti 50.000 KM depozita, te 30 dana nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora i preostali iznos od 8.000.400 KM.

Međutim, rok je istekao, orginalna ponuda „Unimonta“ nije stigla, niti je depozit uplaćen.

Odbor povjerilaca „Šećerane“ danas je usvojio odluku da se prodaja Fabrike nastavi licitacijom 26. juna po početnoj cijeni od osam miliona maraka.

CAPITAL je ranije objavio da „Gubitaš iz Loznice na mjestu „Šećerane“ želi termoelektranu“, odnosno da je kompanija „Unimont“ poslovala sa gubitkom, te da su joj računi od 2016. do sada bili blokirani skoro godinu dana.

Imovina “Šećerane” godinama je prodavana po cijeni od 10 miliona KM. Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji za „Šećeranu“ nudi 6,9 miliona KM, za nju su bile zainteresovane i firme „Soltist“ i „Sarijel“ iz Turske, te „Niva“ iz Srbije, ali su te prodaje propale.

Za „Šećeranu“ je zainteresovan i „Pavgord“ iz Foče.

Skupština povjerilaca „Šećerane“ prošle godine donijela je odluku da se licitacije organizuju svakih 15 dana i da se cijena spušta za 500.000 KM, počevši od 9,5 miliona KM. Najniži iznos ispod kojeg neće padati cijena je sedam miliona KM.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Odustao gubitaš iz Loznice, „Šećerana“ ponovo na dobošu

    1. Žića Obućar, sa Lagatora

      Vlasnik Unimont-a je Milisav Petrović (bio, a vjerovatno i sada) predsjednik regionalnog odbora Srpske Napredne Stranke (Loznica i okolina).
      E sada, da li je slučajno da je baš on zainteresovan za Šećeranu, teško je reći.
      Ali u životu se ništa ne dešava slučajno. Čak se i u djevojke dijete ne nađe slučajno.
      Htio za džaba da dođe do fabrike. Malo Morgen…