Capital.ba

Kroz sedam ugovora potrošili 145 miliona KM

08.06.2020. / 12:55

SARAJEVO, BANJALUKA – Javna preduzeća iz elektroenergetskog sektora u Bosni i Hercegovini, tokom prošle godine su preko javnih nabavki potrošila ubjedljivo najviše novca. Od dvadeset najvećih ugovora sa domaćim dobavljačima, oni su sklopili sedam, ukupne vrijednosti od 145 miliona maraka, izvještava portal CAPITAL.  

Dvije trećine tog novca, ili preciznije 102 miliona maraka je potrošila “Elektroprivreda BiH” kroz tri ugovora, od kojih je najveći onaj za nabavku uglja iz Banovića. Putem pregovaračkog postupka “Rudnicima mrkog uglja Banovići” je dodjeljen posao vrijedan 73,2 miliona KM.

Svoj drugi najveći posao, vrijedan nepunih 18 miliona maraka “Elektroprivreda BiH” je sklopila sa preduzećem “ITC” iz Zenice a koji se odnosi na pripremne radove za izgradnju bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, s tim da je u ovom slučaju vođen otvoreni postupak.

U istu svrhu ovo preduzeće je uzelo i kredit od 11 miliona maraka, što je ujedno bila njihova treća najveća javna nabavka.

Ni “Elektroprivreda Republike Srpske” sa zavisnim preduzećima tokom prošle godine nije previše štedila. Samo po osnovu dizel goriva za RiTe Ugljevik sa preduzećem “Super petrol” je sklopljen posao “težak” 13,7 miliona maraka.

Nabavljena je i softverska platforma za podršku snabdijevanju, na osnovu čega će firmi “Dwelt” biti isplaćeno 12,4 miliona KM.  Podsjećamo, vlasnik ove kompanije je Stefan Krneta, zet Ranka Škrbića, dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci i nekadašnjeg ministra zdravlja.

Takođe, Hidroelektrane na Trebišnjici su krenule u projekat izgradnje mosta preko rijeke Trebišnjice, a ugovor od 10,4 miliona KM je sklopljen sa kompanijom “Integral inženjering”.

„Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ imala tek jedan višemilionski ugovor u 20 najvećih, a dodijelili su ga “Unicredit banci” kod koje su se zadužili za 5,9 miliona maraka.

Zbirno gledano, 20 najvećih ugovora koji su institucije i preduzeća u BiH dodjelile domaćim ponuđačima je vrijedno preko 270 miliona maraka.

Kada se podvuče crta, u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine je kroz javne nabavke potrošeno 2,84 milijarde maraka, uglavnom novca građana, pokazuju podaci agencije za javne nabavke BiH.

Portal CAPITAL je u petak objavio listu sa najvećim ugovorima koje su domaće isntitucije dodjelile stranim kompanijama, a kako se ispostavilo najviše novca je podijelila Republika Srpska i to svojim partnerima u Rusiji i Kini.

CAPITAL: D. Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Kroz sedam ugovora potrošili 145 miliona KM

    1. Ne kontam

      Kakve veze ima sad lanako sa tekstom? Nigdje ga ovaj novinar nije spomenuo. Jedini koji se spominje iz aj-ti sektora je ovaj defelt

    2. student

      Zna li neko kolika je kamata na stipendije u lanacu ? Cuo sam da je 100%. Da li je to moguće?

    3. Banović

      Normalno je da Elektroprivreda BiH nabavlja ugalj iz Banovića . Neće ga valjda nabavljati iz Makarske

    4. devedesetdvojka

      „Lanaco“ se žali na konkurenciju a dobio 92 miliona KM od države
      Capital 29.10.2019. / 13:51

      • Dweltovi rumeni botovi

        U clanku se opisuje kaka je Dwelt maznuo 12 mil za softver koji nikome ne treba , bez objavljenog tedera, a Lanaco se nigdje i ne spominje. Teska je necista savjest Stefane mafiozo….

    5. tajna

      TAJNA USPJEHA FIRME “LANACO”: poslovi bez tendera, elektronski dnevnici…
      zurnal info: 2.4.2015

    6. Dwelt mafia

      Ti li si Stefane , rumenko alavi?
      Spremaj se za Tunjice.

    7. energetika ba

      Energetika ba/ Capital
      “Elektrokrajina” za održavanje servera “Lanacu” isplatila 10,4 miliona KM