Capital.ba

Ko je sve uvozio medicinsku opremu u BiH?

06.06.2020. / 13:20

SARAJEVO – Niko ne zna koliko novca je tačno utrošeno za plaćanje respiratora, maski i sve, zaštitne opreme tokom tri mjeseca korone u BiH.

respiratori

Na spisku uvoznika respiratora koji je u posjedu N1 nalazi se 35 bh. firmi, među njima i javnosti poznata Srebrena malina, Global Balkan ili pak Medietik za koji se tvrdi da je nabavio najviše respiratora. No, na spisku uvoznika ima i trgovaca automobilima, poštanskih preduzeća, ambasada i javnih institucija.

Lista uvoznika aparata i opreme za ozonoterapiju, vještačko disanje, oksigenoterapiju i aerosol terapiju je poduga. Spisak Uprave za indirektno oporezivanje BIH jasan. Respiratore su u martu, aprilu i maju uvozila uglavnom preduzeća koja imaju dozvolu Agencije za lijekove. Navode se između ostalih Ako Med, Alfa Med, BawariaMed, Hercegovina lijek, Inel BH, Krajina Group, Medicom, Medietik, Prizma, Promeding…

No, nisu baš svi sa spiska registrovani za uvoz medicinske opreme. Već poznata je Srebrena malina, a respiratore je kako se navodi uvozio i Global Balkan poznat po poslu sa pokretnom bolnicom.

Uvoz maski tek je cvjetao.

No, zanimljivo, na spisku od 45 firmi nema turističke organizacije Travel for fun, koja je pregovaračkim postupkom dobila posao za Institut za javno zdravlje RS vrijedan skoro 2 miliona KM.

“U nabavci zaštitne medicinske opreme je učestvovao Travel4Fun, ali kao član grupe ponuđača koju, osim imenovanog, čini i registrovani veleprometnik medicinskim sredstvima, Promeding d.o.o. Laktaši.Ukupna vrijednost ugovora iznosi 1.880.500 KM i daje nam mogućnost da izvršimo plaćanje samo stvarno naručene, odnosno isporučene robe koja se plaća po isporuci, a ne avansno“, kazali su iz Instituta.

U Institutu tvrde da je plaćeno samo ono što je isporučeno. U Transparency internationalu ovaj slučaj smatraju sumnjivim, te zahtijevaju od Tužilaštva da ga istraži. Otvorena su pitanja koji dio posla nabavke zaštitne opreme je uradila turistička agencija T4F, te zašto se u obavještenju Instituta na portalu javnih nabavki ne spominje konzorcijum.

“Tu su išle prijave Okružnom tužilaštvu Banjaluka i Republičkom tužilaštvu u vezi nabavki Instituta za javno zdravstvo”, kazala je Ivana Korajlić, direktorica TI BiH.

Fond zdravstvenog osiguranja je potrošio 54 miliona KM (od 24.3.) na javne nabavke potrebne za zdravstveni sistem u doba korone. Praktikuje se da se nabavke objavljuju na sajtu Fonda, ali po okončanju svih procedura.

Opozicija traži istražni skupštinski anketni odbor. Postavljaju i pitanja:

“Da li su respiratori nabavljani po cijeni od 58.000 KM, a Fond kupovao od preko 100.000. Firma koja je nabavljala najveću količinu respiratora je Medietik, čiji je vlasnik suprug Ane Trišić Babić, a ona je savjetnica Člana Predsjedništva BIH gdina Dodika”, istakao je Draško Stanivuković, poslanik PDP-a.

U međuvremenu se rasklapa pokretna bolnica. Nema informacija da li je Global Balkan vratio novac, više od 4 miliona KM.

Premijer RS Radovan Višković i dalje brani urađeno.

“Sve je rađeno po propisima. Sada se pokušava, vidite ima neka afera u Federaciji, moramo nekako iščačkati aferu u Republici Srpskoj”, kazao je.

Sve je čisto u Republici Srpskoj, ponavljaju nadležni. Eventualne istrage u vezi javnih nabavki u ovom entitetu smatraju reciprocitetnim mjerama zbog afere “Respiratori” u drugom dijelu BiH.

N1

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!