Capital.ba

Roditeljima isplaćemo 3,3 milijade dinara za preplaćene vrtiće

03.06.2020. / 8:00

BEOGRAD –  Grad Beograd je do juče roditeljima kojima je vrtić nezakonito naplaćivan u većem iznosu, u periodu od 2010. do 2014. godine, isplatio 3,3 milijarde dinara.

Ovo je veliki novac i veliko opterećenje u jeku investicionog ciklusa u obrazovne institucije grada Beograda, ali nismo imali dilemu nijednog trenutka da je važno da se paralelno sa tim roditeljima redovno isplaćuje ovaj novac, jer na to imaju pravo“, rekao je gradski sekretar za obrazovanje i dječiju zaštitu Slavko Gak.

Objasnio je da je stiglo oko 15.000 tužbi roditelja kojima su nekoliko godina stizali računi koji su premašivali 20 odsto ekonomske cijene vrtića, kako je propisivao Zakon o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, prenosi Beoinfo.

Tako su roditelji po detetu plaćali i do 9.700 dinara mesečno, što je bilo nedopustivo. Povraćaj tog novca roditeljima počeo je krajem 2017. godine“, rekao je Gak.

Novi pravilnik o načinu utvrđivanja cene vrtića počeo je da se primjenjuje 1. januara 2015. godine, i od tada se vrtići plaćaju po zakonu, odnosno roditelji plaćaju 20 odsto od ekonomske cijene koja danas iznosi 27.976 dinara.

To znači da roditelji plaćaju samo petinu ovog iznosa, odnosno 5.595 dinara, dok ostatak finansira Grad Beograd“, rekao je Gak.

Podsetio je da Grad Beograd od 2015. godine sufinansira i boravak djece u privatnim predškolskim ustanovama, te da je do sada roditeljima čija djeca ne idu u državne vrtiće refundirano oko 12 milijardi dinara.

Ovaj projekat imao je velikog udela u podizanju obuhvata dece predškolskim obrazovanjem sa nekadašnjih 45 na današnjih 73 odsto, što je veliki uspeh“, rekao je Gak.

Tako danas, kako je rekao, u vrtiće ide oko 78.000 djece, započeti su veliki projekti na povećanju kapaciteta državnih ustanova, dok se uporedo sa tim obnavljaju već postojeći vrtići u koje dugo nije ulagano, zaključio je Gak.

B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!