Capital.ba

Fabrička proizvodnja u SAD na 11-godišnjem minimumu

02.06.2020. / 9:04

VAŠINGTON – Proizvodna aktivnost u SAD ublažila je pad u maju, mada je i dalje na 11-godišnjem minimumu, što je do sada najjači znak da se najgori ekonomski pad završava sa restartovanjem preduzeća.

fabrička proizvodnja
Oporavak od korona krize bi međutim, po ocjeni Rojtersa, mogao da potraje godinama zbog velike nezaposlenosti,

Američki Institut za upravljanje snabdjevanjem (ISM) saopštio je juče da se njegov indeks fabričke aktivnosti u zemlji povećao na 43,1 poena u maju sa aprilskih 41,5 poena, što je najniži nivo od aprila 2009.

Pokazatelj ispod 50 poena ukazuje na smanjenje fabričke proizvodnje, koja čini 11 procenata američke ekonomije.

Ovo je prvi rast indeksa ISM od januara, koji prema regionalnim anketama ukazuje na poboljšanje proizvodnje u maju i potvrđuje da je u aprilu ekonomska aktivnost dotakla dno.

Američka privreda je u prvom kvartalu zabilježila pad po stopi od 5 posto međugodišnje, što je najgori rezultat od recesije 2007-09. Procenjuje se da će bruto domaći proizvod u drugom tromesečju pasti za čak 40 procenata, što bi bilo najveće smanjenje proizvodnje od Velike depresije 1930-ih.

ISM-ov podindeks novih narudžbina unapred, porastao je na 31,8 poena u maju sa 27,1 poena u aprilu. Indeks zaostalih narudžbina u fabrikama povećao se na 38,2 poena prošlog meseca nakon sunovrata tog pokazatelja na 37.8 poena u aprilu.

Takođe je došlo do neznatnog poboljšanja ISM indeksa o zaposlenosti u fabrikama, koji je napredovao u maju na 32,1 poena u odnosu na 27,5 poena iz aprila, što je bio najniži nivo od februaru 1949.godine, prenosi Rojters.

Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!