Capital.ba

Raste cijena bakra na berzi

02.06.2020. / 8:33

LONDON – Cijene bakra zabeležile su u maju drugi uzastopni mjesec rasta, dijelom podstaknute nadom investitora u oporavak i dalje mjere fiskalnih i monetarnih stimulusa u Kini, koja je svejtski potrošač bakra “broj jedan”.

cijena bakraIako su tenzije između SAD-a i Kine zbog pandemije korona virusa i novog zakona o bezbjednosti Hong Konga ograničile dobitke na kraju mjeseca, bakar je na Londonskoj berzi metala zaključen u petak na nivou od 5.332,25 dolara po toni, prenosi CNBC.

Cijena crvenog metala na spot tržištu bila je u maju niža za oko 13 odsto u odnosu na početak godine, jer je krajem marta potonula na samo 4.617,50 dolara po toni, kada se pandemija Kovid-19 proširila po svijetu.

Cijene bakra se u ekonomskim krugovima smatraju barometrom povjerenja u globalnu ekonomiju zahvaljujući širokoj lepezi industrijske upotrebe tog metala.

Analitičari u Benk ov Amerika (BofA) podigli su prognozu kretanja cijena bakra za 2020, predviđajući rast za 5,4 procenta, na 5.621 dolara po toni a za 2021. godinu su zadržali projekciju 6.250 dolara po toni.

Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!