Capital.ba

Propao Nešićev plan da „Puteve“ zaduži za 200 miliona

01.06.2020. / 11:20

BANJALUKA – Plan vršioca dužnosti direktora „Puteva Republike Srpske“ Nenada Nešića da zaduži to preduzeće za 200 miliona KM propao je i nabavka je poništena.

Tender je objavljen u martu, a prvi rok za prijavu ponuđača bio je 8. maj, zatim je produžen na 20. maj, pa na 10. jun, ali i prije isteka roka nabavka je poništena.

„Putevi“ su u petak poništili javnu nabavku uz objašnjenje da su u pitanju „dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke“.

Razlog poništenja su „izmjene predmeta javne nabavke koje predstavljaju suštinske izmjene predmeta nabavke i procijenjene vrijednosti nabavke, koje su određene odlukama o odobrenju zaduživanja Ugovornog organa u nadležnosti Vlade RS“.

Šta je konkretno razlog, Nenad Nešić za CAPITAL nije želio da pojasni uz konstataciju da on „nema namjeru da objašnjava“.

U korespodenciji sa zainteresovanim kreditorima Nešić je 1. aprila naveo da je “obavješten da će Vlada Republike Srpske biti garant za kreditno zaduženje”.

Na zahtjev kreditora da dostavi Odluku Vlade RS o garanciji za kreditno zaduženje, odnosno da izmjeni tendersku dokumentaciju o potvrdi kolaterala, da pored naloga i mjenica bude i garancija Vlade RS, u “Putevima” nisu odgovarali sve do danas kada su zainteresovane kreditore obavijestili da je postupak zaduženja poništen.

Kreditori su imali i pitanje kako je Nešić izračunao da troškovi kredita, sa kamatom od tri odsto, iznose 22 miliona, kada je to 27 miliona, ali i na to im nije odgovoreno.

CAPITAL je ranije objavio da „Putevi RS“ podižu kredit od 200 miliona maraka, a Nenad Nešić je tada rekao da će novac biti uložen u projekte rehabilitacije, rekonstrukcije i izgradnje novih puteva širom Republike Srpske.

CAPITAL: S. Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Propao Nešićev plan da „Puteve“ zaduži za 200 miliona

    1. IQ 250

      Код ових, што и поред најбоље воље не могу саставити доњу и горњу усну, квоцијент интелигенције је на највишем могућем нивоу. Можда и 250. И они су рођени да воде државу и народ. Такви нама требају

      • Vratia se Šime

        Mene neodoljivo podsjeća na šibicare i sitne lopove sa Baščaršije. One što su nekada prodavali cigle zamotane u Oslobođenje

    2. Borike

      Šta hoćeš, oči su mu buljave a pogled vizionarski. Djeluje kao da je tek istrčao iz ergele na Borikama

    3. Sumbulovac

      Vidi se da ovaj Lik ima facu rođenog intelektualca. Prava je šteta da mu nisu odobrili kredit. On bi, kako je sposoban privrednik, od tih 200 miliončića napravio sigurno 400. Malo sam, a malo preko prijatelja kao Višković. Takva je to sorta. Pozlati se sve što im padne pod ruke. Od električnih auta, trebinjskog i romanijskog aerodroma, poljske pokretne bolnice, Bobar i Srpske banke, rafinerije (koja je propala i prodaje se na zapadu, ali je niko neće), i tako dalje, i tako bliže. Bogom dati.