Capital.ba

“Srebrena malina” nije platila PDV za respiratore

30.05.2020. / 12:56

SARAJEVO – Firma “Srebrena malina” nije platila PDV za respiratore, koji su u Federaciju BiH (FBiH) stigli iz Kine, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

uio bih

Kovačević je naveo da “Srebrena malina” trenutno duguje UIO PDV za april u iznosu nešto većem od 472.000 KM.

“Ukoliko se uplata izvrši danas, biće proknjižena na kartici obveznika u ponedjeljak iza 9.00 časova. Dakle, danas i sutra u toku dana neće biti nikakvih promjena više”, rekao je Kovačević za N1.

Prema njegovim riječima, 20 respiratora nalazi se na Aerodromu u Sarajevu.

“Takođe, dodatnih 20 respiratora se nalazi na Aerodromu Sarajevo pod carinskim nadzorom i oni će biti pušteni kad `Srebrena malina` plati uvozne dažbine, tačnije PDV u iznosu od 265.131 KM”, pojašnjava Kovačević.

Federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, predati su juče u nadležnost Tužilaštva.

Portparol Tužilaštva Boris Grubešić rekao je jutros da tužilački tim radi i da bi tokom dana trebalo bi da bude donesena odluka da li će za Novalića, Solaka i Hodžića biti zatražen jednomjesečni pritvor ili će biti pušteni na slobodu. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: “Srebrena malina” nije platila PDV za respiratore

    1. Mašala

      “Kovačević je naveo da “Srebrena malina” trenutno duguje UIO PDV za april u iznosu nešto većem od 472.000 KM.”
      Za 100 komada respiratora vrijednost PDV-a je 472 000 KM, što znači da je 100 respiratora Srebna Malina platila 472 000/0,17 =2 776 470 KM, a prodala ih FBiH preko 10 000 000. Što bi naš narod rekao mašala!!! Na jednom ugovoru više ljudi odjednom postaju multimilioneri. Hrabno, veoma hrabro.

      • Stole

        Kao prvo, taj PDV ne dijeliš sa 0,17 nego sa 0,1453 jer izbijaš ulazni PDV iz ukupnog iznosa fakture. Npr. U iznosu od 100KM nemaš 17KM PDV-a, nego 14,53KM. Ovo ti uopšteno kažem, iako nema mnogo veze sa ovim slučajem, jer nije u uvoznoj fakturi nije iskazan PDV (on se prilikom uvoza utvrđuje na drugi način).
        Kao drugo, prilikom uvoza neke robe ili materijala, prvo moraš uplatiti PDV, da bi ti ga država kasnije vratila. Ne možeš uvesti ništa bez prethodnog uplaćivanja PDV-a.
        Pročitaj drugi dio gdje piše da je PDV za 20 respiratora 265000 KM. Taj dug od 472000 se mogao pojaviti zbog toga što nisu platili izlazni PDV, koji su iskazali u fakturi prema Vladi ili kome su već fakturisali.
        Sve u svemu, iskazali su fakturu od 10,5m KM sa izlaznim PDV-om od 1,53m KM, dok su pri uvozu do sada platili PDV od 1,06m KM (265000×4 za 80 respiratora). Tako da bi ta razlika bila otprilike 470 000 hiljada, približno onoliko koliko i duguju (nisu uračunate kamate za neplaćanje PDV-a).
        Na ovaj način ispada da su oni ovo sve uradili bez ikakve marže, mada se tu vjerovatno manipulisalo sa cijanama tj. vjerovatno su ti koji su prodali respiratore iskazali na fakturi daleko veću cijenu od one stvarne i tu su se pare razdjelile.