Capital.ba

TI BIH podnio krivičnu prijavu zbog nabavki Instituta za javno zdravstvo RS

30.05.2020. / 10:24

BANJALUKA – Transparency international u Bosni i Hercegovini (TI BiH) podnio je krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka protiv rukovodstva Instituta za javno zdravstvo RS zbog spornih nabavki medicinske opreme od nekvalifikovanih ponuđača.

institut za javno zdravstvo
Institut je tokom aprila ove godine putem pregovaračkog postupka nabavljao medicinske zaštitne maske od firme Procontrol iz Banjaluke
koja se bavi arhitektonskom i inžinjerskom djelatnošću, kao i medicinsku zaštitnu opremu od turističke agencije Travel4Fun.

“Ni jedna ni druga firma nemaju dozvolu za promet medicinskim sredstvima, iako se takav uslov tražio tenderskom dokumentacijom koju je Institut dostavio TIBIH. Bez obzira na ove uslove, Institut je na tri odvojena pregovaračka postupka pozvao nekvalifikovane ponuđače, zbog čega postoji osnov sumnje da su time počinjena krivična djela Nezakonito davanje pogodnosti privrednim subjektima i Nesavjestan rad u službi”, saopšteno je iz TI BiH.

Institut je početkom aprila dodijelio dva ugovora firmi Procontrol za nabavku zaštitnih maski i zaštitnih odijela – jedan vrijedan 345.000, a drugi 1,65 miliona KM bez PDV-a. U oba postupka uslovi su bili da je ponuđač registrovan za obavljanje djelatnosti, kao i to da ima dozvolu Agencije za lijekove BIH.

“Pozvan je samo ovaj ponuđač, iako nije imao dozvolu te Agencije, a Zakon o javnim nabavkama jasno propisuje da je poziv mogao biti upućen samo kvalifikovanom ponuđaču i da se uslovi moraju unaprijed utvrditi. Oba ugovora su dodjeljena firmi Procontrol, a o tome je na portalu Agencije za javne nabavke objavljeno obavještenje 6. aprila. U međuvremenu jedan ugovor od 1,65 miliona je raskinut uz obrazloženje da „Procontrol nije ispoštovao rok isporuke“. Vlasnik Procontrol d.o.o. jedan je od suvlasnika kompanije „MMSCODE“ koja dobija milionske poslove u Republici Srpskoj iz oblasti softverskih usluga, a jedan od skorijih ugovora je nabavka radara za potrebe MUP-a RS vrijedna 10 miliona KM”, istakli su u TI BiH.

Dodaju da je, u gotovo istom slučaju, krivična prijava podnesna i zbog sklapanja ugovora vrijednog 2,38 miliona KM o nabavci medicinske zaštitne opreme sa turističkom agencijom Travel4Fun.

“Tenderskom dokumentacijom koja je u posjedu TI BIH takođe je traženo da ponuđač bude registrovan za tu djelatnost i da posjeduje dozvolu Agencije za lijekove BIH. TI BIH je od Agencije za lijekove dobio zvaničnu potvrdu da Travel4fun nema dozvolu za promet medicinskim sredstvima, ali je ovoj firmi ipak dodijeljen ugovor, o čemu je objavljeno obavještenje na portalu javnih nabavki 29. aprila ove godine. Iz Instituta su naknadno saopštili da je Travel4Fun bio dio grupe ponuđača sa firmom Promeding d.o.o. iz Laktaša koja ima dozvolu Agencije, ali ona se ne pominje u obavještenju Instituta na portalu javnih nabavki. O tome je objavljena i odluka na sajtu Instituta iz koje je vidljivo da je postupanje Instituta bilo nezakonito”, navode u TI BIH.

Dodaju da se u dokumentu navodi da je poziv za učešće u ovom postupku upućen samo nekvalifikovanom ponuđaču Travel4Fun, a da se na sastanku o uslovima ponude 10. aprila pojavila i firma Promeding.

Član 28. Zakona o javnim nabavkama izričito zabranjuje ovakvo postupanje, jer se na pregovore pozivaju isključivo ponuđači za koje se prethodno utvrdi da ispunjavaju uslove, pa njihovo pojavljivanje sa firmom koja je možda ispunjavala uslove u tom trenutku nema značaj u ovom slučaju.

“Štaviše, indikativno je da se Promeding d.o.o. ne pominje u odlukama objavljenim na portalu javnih nabavki iz kojih je javnost i saznala za ove slučajeve, zbog čega postoji sumnja da je naknadno navedena kako bi se opravdalo zaključivanje ovih ugovora, na šta je TI BiH takođe ukazao u krivičnoj prijavi”, zaključuju se u saopštenju TI BiH.

CAPITAL: S. Š.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: TI BIH podnio krivičnu prijavu zbog nabavki Instituta za javno zdravstvo RS

    1. ?

      I ovi iz TI su naivni. Podnose prijave istim onim koji éine dio hobotnice. Kao da ne znaju da vrana vrani oci ne vadi. Mada je tacno da ni od onih u Sarajevu nema nista. Vidjeli smo u slucaju Novalic. Malo se nesto zatalasa i onda utopi u moru sivila i bezakonja. Revolucija je jedino rjesenje, mada je ja ne zagovaram. Bilo bi krvi do koljena,a nista novo ne bismo dobili. Dosli bi drugi po sistemu “sjasi Kurta da uzjasi Murta”. Znaci, treba razguliti preko grane, po mogucnosti preko bare.