Capital.ba

Evo šta je sve od opreme Ristić ostao dužan Srpskoj

29.05.2020. / 16:06

BANJALUKA – Vlasnik firme “Global Balkan” Slaven Ristić ostao je Srpskoj dužan opremu za mobilnu bolnicu koja, između ostalog, podrazumijeva opremanje radiologije, laboratorije, hirurgije, jedinice intenzivne njege, banke krvi, vidljivo je iz tehničkog prijedloga koji je u posjedu portala CAPITAL. S obzirom na to da je isporučio samo šator, Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak da raskine ugovor s Ristićem.

mobilna bolnica

U dokumentu „Tehnički predlog“ za mobilnu bolnicu, koju je Srpska kupila za potrebe liječenja oboljelih od virusa korona, navodi se da je bolnica dizajnirana u skladu s međunarodnim standardima i specifikacijama koje nude mobilnost, bilo cestom, morem ili zrakom i funkcionalnostima.

„Ova bolnica može biti operirana kao potpuno opremljena hitna jedinica za dijagnostifikovanje, liječenje i operisanje pacijenata kao i za hospitalizaciju ovih pacijenata. Bolničko osoblje može se smjestiti u odvojenim prostorijama. Ova svestrana bolnica može u potpunosti funkcionisati samostalno tokom dugog vremena u djelimičnoj ili ukupnoj konfiguraciji kapaciteta“, istaknuto je.

Ova se bolnica sastoji od izdržljivih, robusnih i brzo uklopivih okvira šatora i opreme velike mobilnosti, koji su dokazali svoju funkcionalnost i kvalitet u cijelom svijetu za iste svrhe i u svim sredinama toekom posljednjih 25 godina.

„Ova bolnica se može naknadno proširiti s više jedinica, ako je potrebno. Kapacitet ove bolnice može se koristiti bilo gdje u bilo kojim klimatskim okolnostima“, istaknuto je.

U dokumentu su navedene specifikacije za kapacitet od 50 kreveta sa: Prijemom, Doc Office-om, Radiologijom, Laboratorijom, Sestrinskom jedinicom, Hirurgijom (OT), Jedinicom intenzivne njege (ICU), bankom krvi, Jedinicom za sterilizaciju i farmaciju, Odeljenjem pacijenata, Sistemom za pročišćavanje vode, Skladištenjem, Toaletnim i tuš kabinama, svom pomoćnom opremom, bilo da se radi o rasvjeti, klimatizaciji, vodosnabdijevanju, svom medicinskom opremom, mrežnim / telekom uređajima…

„Sva medicinska i nemedicinska oprema, uključujući namještaj, proizvedeni su i certifikovani u skladu s međunarodnim standardima (CE i / ili FDA)“, navedeno je.

Ristić je u ponudi dao pregled glavnih karakteristika koje nudi:

– Kompletna bolnica može se prevoziti sa 6m i / ili 12m HGV-a (Teško vozilo).

– Podržava se obuka i edukacija na licu mjesta (nakon isporuke), kao i engleski priručnici za upotrebu.

– Sva je oprema dizajnirana i proizvedena tako da osigurava malo održavanje.

– Svi korišteni materijali su robusni i otporni na koroziju.

– Klimatizovani odjeljci osiguravaju čisto, sterilno, vodootporno okruženje bez prašine.

– Bolnica je opremljena rezervno / rezervno napajačkom jedinicom (generatorom) sposobnom da preuzme potpunu potrošnju energije cijele bolnice.

– Kompletna bolnica je pakovana ili na drvenim paletama ili u transportnim nosačima /kutijama kako bi se dobila velika fleksibilnost u pogledu transporta i okretnosti.

U tehničkom opisu prikazane su fotografije i crteži kako bi bolnica trebalo da izgleda i čime da bude opremljena, a cjelokupan dokument možete pročitati na linku Opis Mobilne bolnice.

Galerija fotografija bolnice i opreme:

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rekao je da dobavljač nije ispoštovao dogovor.

“Dobavljač nije izvršio cjelokupnu isporuku kao što je bilo navedeno u ugovoru. Rok u ugovoru je bio 12 dana od dana njegovog potpisivanja. Neispunjenje ugovora vodi ka jednostranom raskidanju ugovora”, rekao je Zeljković.

Zeljković nije objasnio zašto ugovor nije raskinut već 09. aprila, odnosno dan nakon isteka roka za isporuku opreme, s obzirom da je ugovor potpisan 26. marta ili zašto javnosti tada nisu predočene pojedinosti ugovora i objašnjenje za prolongiranje.

Ristić je rekao da će se usaglasiti sa odlukom Instituta za javno zdravstvo RS o raskidu ugovora, te da smatra da je ova situacija ispolitizovana.

Istakao je da je tačno da je isporuka kasnila, ali da je do toga došlo jer nisu dobili dozvolu od Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH da uvezu medicinsku opremu.

“Naša kompanija neće propasti za 4,2 miliona KM. Nama ovo nije bio komercijalan posao, ne želimo da dodatno polizitujemo situaciju i izvršićemo povrat”, zaključio je Ristić u izjavi za Nezavisne novine.

U javnosti su se pojavljivala dva iznosa koštanja bolnice, od 3,6 i 4,2 miliona KM. Pretpostavka je da se radi o cijeni sa i bez PDV-a koji na iznos od 3,6 miliona iznosi 612 hiljada KM. 

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Evo šta je sve od opreme Ristić ostao dužan Srpskoj

    1. Analiza, MALA

      Ristić danas izjavi da je oprema uvezena iz Italije, a na početku se govorilo da je to ganjtz njemačka oprema. Možda je njegova njemačka firma kupila od Italijana pa preprodala Republici Srpskoj. Da bi donacija o kojoj Ristić govori ostala na računu u Njemačkoj. Lakše je “donirati” političare iz Njemačke nego iz RS. U RS onaj galamdžija Stanivuković i Vukanović mogu stvar da prokljuve pa eto belaja.
      Koga će sada SIPA da hapsi. Italijane ili Nijemce ili i jedne i druge. Ostaje da se vidi u slijedećm nastavku.

      • Južni vjetar

        Najnovija. Vladajući kupuju šatore koji su jevtiniji nego na tržištu, bar tako kažu zvaničnici, da bi u njima organizovali orgije -predizborne skupove- pred predstojeće lokale izbore. Sa hljebom -janjetina, prasetina,vino, pivo, rakija – i igrama imaju velike šanse da i dalje ostanu na grbači narodu. Kada odu u zatvor, ako ikada odu, Ristić će im pokloniti svakome po jedan pištolj koji će se početiti proizvoditi u njegovoj fabrici u Bratuncu, da im se nađe za ne daj Bođe. Da sami sebi prekrate muke.

        • RE JUZNI VETAR

          Ma radi se o obicnoj skalameriji. Niko tu ne bi ni privirio da odrzi predizborni skup. Upis zivi od satora. Bio prisutan kada su ga postavljali. Na oko izgleda solidno, ali u sustini smece. Zato su ga ko fol i poklonili

          • Buraz

            Bas tako.svaka cast

    2. Počelo je Počelo

      Počelo je počelo. Idemo dalje. Danas i protesti u Sarajevu. Bosansko vruće korona ljeto

      • Smak... SVIJETA

        Kaki pocelo. Oslobodise Novalica a nase nece ni procesuirati. Pojela maca (Krampa) dokumentaciju.
        I sta sada. Nista. Sacekacemo nove afere da bismo vidjeli kako ih ne procesuiraju.
        Gebels brani Ristica.
        Ristic istupa u medijima sa izjavom da nije kriv i da je dobrotvor. Majka Tereza.
        Pero Simic brani Ristica.
        vaskovic potapa Viskovica.
        Kome mi ovdje da vjerujemo.
        Sudstvu : NE.
        Tuzilastvu : NE
        Institucijama : NE
        Predsjedniku : NE
        Mafiji : DA
        Oni jedino nesto rade.
        A ne odgovaraju nikome niti za bilo sta polazu racune.
        Idemo mi polako iz ove Vukogrebine.
        Bolje rob nego grob

    3. Goca, kuc-kuc

      Kuc, kuc…ko je ?
      Goca.
      Ma, koja Goca..
      Tužiteljica..
      Nema ovoje ništa od papira, na spaljivanju su…
      Kako bolan spaljivanju, oni nama treba da predstavljaju dokaze.
      Nema ba, pojela maca, ali ćemo mi brzo napraviti nove. Ljepše i starije…Ako smo mogli da ukrademo kamion papira za glasačke listiće i niko nas ne kazni, ako smo mogli da štampamo duple glasačke listiće i niko nas ne kazni, ako smo mogli da zamijenimo vreće sa glasačkom listićima i niko nas ne kazni, ako smo mogli da dokupimo malo poslanika i niko nas ne kazni, ako smo. Ako smo mogli entitet da zadržimo da 6 milijardi i niko nas ne kasni…zašto ne možemo da napravimo nove papire za nepostojeći pokretnu kamp bolnicu.
      A tako znači… Za početak mesec dana pritvora, da se bošnjačka javnost ne bi uznemirila zbog Novalića, Solak,a Hadžića…
      Pa ćemo onda u Aluminij Mostar.
      Imamo zeleno svjetlo i nalog MZ.
      Allahu manet

    4. Google-aš

      Komentator Ministar dobro pita. Da li ovdje nije ispoštvan dogovo ili ugovor, ili i jedno i drugo.
      U državama tipa RS (banana države) uz ugovor (a često i veše njih na istu temu) dogovori čine njihov sastavni dio.
      Čak su i važniji.
      Ugovorima (pismenim) se utvrđuju uslovi najčešće kriminalno dogovorenih poslova (kupovina smeća od robe, itd.) a dogovorima (nikad apismenim) utvrđuje provizija učesnika u poslu. Tzv. IMT (imal’ mene tu).
      Ovdje je zaista važno utvrditi šta od toga nije ispoštovano, pa se ugovor raskida. Da li ugovor, da li dogovor (IMT) ili oboje.
      Međutim, očigledno je da je posao oko kupovine tzv. pokretne bolnice odrađen kriminalno. To je pretpostavka.
      Akteri (tzv. državni orgazmi) su dobili pouzdane informacije (uostalom to je najavila i glavna tužiteljka Tadić) da će tužilaštvo BIH prečešljati sve javne nabavke realizovane za vrijeme vanrednog stanja i pandemije. Znači, i posao kupovine fantomeske pokretne polnice.
      Kupovina pokretne bolnice je jedan od tih poslova koji, kako se čini, najviše podsjeća na kupovnu registara (pardon respiratora) Federaciji.
      Da je to tako potvrđuje i činjenica da je MUP RS po kratkom postupku, i bez obrazloženja za javnost (konferencije za štampu) izuzeo svu dokumentaticu vezanu za kupovinu tzv. pokretne bolnice. Ne znamo samo da li je tom činu prisustvovao neko iz vrha države ili MUP-a, pošto je to redovna praksa kod osjetljivih predmeta. Tačnije onih koje treba zataškati, prikriti, gurnuti u zaborav.
      Pošto je Tužilaštvo BIH, ne RS, očigledno dobilo mig, bolje reći nalog, da se obračun sa kriminalom političara u BIH počne upravo od javnih nabavki za vrijeme pandemije (to im je došlo k'o kec na 11), i pošto zbog “ključa” treba da se pravi ravnoteža i “potkače” proporcionalno sve tri strane, očigledno je da će što se RS tiče na udaru do prvo da dođe očigledno kriminalna kupovina pokretne bolnice, i zbog toga je u režimskim redovima dolo do panike.
      Ako Gordana Tadić ne održi riječ i ne “potkači” nešto i u RS, ali i hrvatskom korpusu (tamo će se obračunati sa političkim neistomišljenicima), biće to jasan znak da je Tužilaštvo BiH još uvijek zavisno, kao što je bilo i do sada ali, i prije svega, da osovina Cvetković-Maček (čitaj : Čolić – Dodik) još uvijek, i po pitanju tužilaštva, funkcioniše.
      Sve ukazuje na to da su Gordani zavrnuli ruku (tzv. MZ) i da je sada ona napravila otklon od politike, odnosno onih koji su je “po ključu” i doveli na tu poticiju.
      Ako se to desi (a daj Bože), biće to jasan znak da se MZ, zajedno sa izborom novih članova CIK-a, definitivno odlučila na obračun sa kriminalom u BiH u režiji njenih vodećih nacionalnih političara.
      Kako stvari stoje, očekuje nas vruća politička jesen. Hapšenja vodećih političara, opstrukcije održavanja izbora, preknjižavanje imovine na BIH, približavanje alijansi, kolaps privrede….
      Sve ovo uslovljeno jednim sitnim detaljom, tačnije podatkom da li su potkovani i ključni članovi MZ, kao što se otvoreno priča.

    5. Igor

      ma dajte ljudi ko da ste jedva cekali da se nesto iskomplikuje. Uostalom vratice pare
      Podrska premijeru sa nadljudske napore

    6. Slavica

      slaven ristic je super lik, domoljub htio je da pomogne
      Zaposljava dosta ljudi kod sebe u firmi iz bratunca i ne ttrba ga kriviti
      Nemojte ljudi biti lesinari

      • Hrvacka

        Draga&mila Slavice, kaze se rodoljublje.

    7. LJILJANA

      A troškovi aviona ???????
      Lažu lopovi nikad neće vratiti pare, Viškovića u HAPS sa Novalićem da tucaju kamen na kamenolomu.

    8. Ratko

      Ma google bizmismen Ristic nije dobro razumio . Los engleski ,on jadan mislio da je uracunato u 500 iljada. Il je mozda po dogovoru sa Dudukom htio da pokrade budzet RS? Nema treceg, il je nesposoban il je lopov!!!

    9. Ministar

      Sigurno nisam jedini koji je procitao ovu vijest ali mi je fascinantno da niko nije postavio komentar o jednoj interesantnoj stvari iz ovog teksta. Molim urednike portala capital da citaocima priznaju gresku ili potvrde autenticnost ovog pasusa koji je preuzet iz teksta: “Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rekao je da dobavljač nije ispoštovao dogovor.”

      Dogovor i ugovor su dva veoma razlicita pojma. Da li je gospodin Zeljkovic rekao da nije ispostovan dogovor ili ugovor?

    10. Miske

      Dodikov bizmismen,jos jedan propalica koji bi na narodnu grbaču