Capital.ba

“Župa komerc” u stečaj, hotel “Monument” na doboš

29.05.2020. / 14:55

BANJALUKA – Okružni privredni sud u Banjaluci donio je odluku da u preduzeću “Župa komerc” iz Laktaša otvori stečajni postupak, a za stečajnog upravnika imenovao Dejana Pjevića iz Banjaluke, saznaje portal CAPITAL.

Monument

Podsjećamo, u sklopu ovog preduzeća posluje poznati hotel “Monument” na Kozari, kojeg je Dragiša Savić, vlasnik “Župe” kupio 2004. godine, a koji će prema našim saznanjima ući u stečajnu masu u ovom postupku, što znači kako bi uskoro mogao da dobije novog vlansika.

Sud je povjeriocima ostavio mjesec dana da prijave svoja potraživanja koja će biti ispitana na ročištu zakazanom za 14. jul. Isti dan će se odlučivati i o daljem toku postupka.

Firma Župa komerc iz Laktaša bila je uvoznik i distributer za Bosnu i Hercegovinu slatkih proizvoda nekoliko najvećih konditorskih proizvođača iz Srbije kao što su Jaffa Crvenka, Pionir Subotica, Hissar Prokuplje, Medoprodukt Tavankut, Dragulj Subotica, Žitoprerada, Simka Vranje. Firma je osnovana 1993. godine a u početku je radilo 7 radnika i sa magacinskim prostorom od 250 m2. Kasnije su se proširili i imali magacinski prostor koji se prostirao na 1700 kvadrata, sa 1512 paletnih mjesta, tri poslovnice, vozni park od 44 vozila. U jednom momentu preduzeće je zapošljavalo blizu 80 radnika.

“Župu” je u stečaj “gurnula” kompanija “Heta” iz Sarajeva. Ona je od “Hipo Alpe Adria Bank” otkupila potraživanja koja je banka imala prema Savićevom preduzeću.

U izvještaju privremenog stečajnog upravnika se navodi kako stečajni dužnik ima u vlasništvu imovinu koja će biti dovoljna da se namire torškovi postupka.

Dejan Pjević, kojeg je sud imenovao za stečajnog upravnika nije mogao da komentariše za naš portal bilo šta vezano za ovaj proces, jer kako nam je poručio o imenovanju nije zvanično obaviješten.

Podsjećamo, Savić je dužnik i “Novoj banci” zbog koje je u februaru prošle godine “zaradio” i krivičnu prijavu, jer se osnovano sumnja da ju je oštetio za 545.900 maraka.

On je, kako je tada saopšteno iz policije, sa bankom zaključio ugovor o dugoročnom kreditu. Od tog novca je kupio teretna i putničko vozilo koje je kasnije prodao iako je banka na njih imala založno pravo.

Hotel “Monument” je kupio 2004. godine od akcionarskog društva “Ugostiteljstvo i turizam” iz Prijedora za pola miliona maraka, što je bilo četiri puta ispod knjigovodstvene vrijednosti. Godinu dana kasnije ga je renovirao i u obnovu uložio četiri miliona maraka.

Hotel, koji je do rata nosio ime “Kozara”, ima smještajni kapacitet od 120 kreveta, saune, teretanu, aperitiv i kamin bar.

Savić je 2012. godine tvrdio kako mu je kompanija arapskih šeika „Atraba holding“ početkom decembra 2011. godine ponudila 5,16 miliona evra za hotel, ali do prodaje nikada nije došlo.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: “Župa komerc” u stečaj, hotel “Monument” na doboš

    1. samo kazem

      mozda je rijec otkupila ovde nespretno izabrana al ajd