Capital.ba

Džuel: Žaljenja vrijedno da sredstva MMF-a stoje neiskorištena

28.05.2020. / 9:27

SARAJEVO – Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Endru Džuel komentarisao je aktuelni zastoj u raspodjeli 330 miliona evra sredstava MMF-a koji je BiH namijenen u borbi protiv krize izazvane korona virusom.

endrju džuel mmf

Naime, 330 miliona evra od MMF još uvijek leže na računu Centralne banke, koja čeka odluku Savjet ministara BiH da ih distribuira entitetima.

Zaista je žaljenja vrijedno da urgentna pomoć koju je MMF doznačio prije više od mjesec dana stoji neiskorištena. Ovo je čisto politički spor između vlasti jer su iznosi koji se trebaju distribuirati entitetima i Brčko Distriktu već ranije dogovoreni. Centralna banka čeka da Savjet ministara donese odluku koja će joj omogućiti da distribuira sredstva“, kazao je Džuel za “Klix.ba”.

Upitan je koliko BiH mora platiti penala zbog ove situacije i da li je ovakva situacija do sada viđena u praksi odnosno da je novac uplaćen a da još uvijek ne može da se implementira.

Nema penala. Međutim, BiH plaća kamatu na kredit koji još nije počela koristiti. Koliko je meni poznato, ovo je slučaj bez presedana da jedna zemlja zatraži i dobije hitnu pomoć od MMF-a a ne koristi novac“, kazao je Džuel.

Budući da ovo nije MMF-ov prvi aranžman za BiH, njega smo upitali šta pokazuje ova situacija.

Situacija pokazuje da se vlasti ne mogu držati date riječi. Rekli su da im je pomoć urgentno potrebna, a pruženu pomoć ne koriste. Neuspjeh da se riješi ovaj spor bio mogao ugroziti dalju finansijsku pomoć MMF-a“, poručio je rezidentni predstavnik ove međunarodne finansijske institucije.

Takođe, zapelo i kod usvajanja budžeta BiH. Džuel smo upitali da li to može biti u skladu sa politikama MMF-a. Uskoro će juni, a inače se traži da se budžeti usvajaju do kraja godine za narednu tekuću.

U Pismu namjere kojim su vlasti zatražile urgentnu pomoć u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) vlasti su se obavezale da će usvajanje budžeta Institucija BiH za 2020. godinu biti prioritet. To što budžet još uvijek nije usvojen pokazuje neuspjeh vlasti da ispune preuzete obaveze“, zaključio je Džuel.

Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!