Capital.ba

„Pavgord“ kupuje potraživanja Srpske u “Žitoprometu”

27.05.2020. / 15:57

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Poreskoj upravi RS da svoja potraživanja u “Žitoprometu” iz Bijeljine koji je u stečaju, proda na javnom konkursu. Prema saznanjima CAPITAL-a jedan od prvih u redu za nadmetanje će biti kompanija “Pavgord” Gordana Pavlovića, koja je ubjedljivo najveći povjerilac posrnulog preduzeća.

"Pavgord"

Kako se navodi u odluci Vlade, osnovni uslov za ustupanje potraživanja je da naknada ne može biti niža od 70 odsto ukupno prijavljenih potraživanja.

Ovlašćuje se direktor Poreske uprave da pristupi zaključivanju ugovora o ustupanju potraživanja u stečajnom postupku sa najpovoljnijim ponuđačem, uz prethodno pribavljeno mišljenje pravobranilaštva Republike Srpske”, piše u odluci.

Vlada je i ostalim republičkim institucijama predložila da se na ovaj način “riješe” svojih potraživanja u Žitoprometu. Tu je prije svega mislila na “Institut za javno zdravstvo”, “Elektro Bijeljinu”, “Vode Srpske” i “Službeni glasnik RS”.

Advokat Miloš Stevanović, pravni zastupnik fočanskog “Pavgorda” u izjavi za CAPITAL je potvrdio naše navode.

Pavgord će učestvovati u licitaciji. Drago nam je da je država prepoznala investitore koji žele da ulažu i naravno da podržavamo fer i transparentan postupak. Spremni smo dati kvalitetnu ponudu, a kasnije nastaviti sa investicijama u „Žitopromet“ jer je cilj “Pavgorda“ da se kompanija podigne i da se ljudi koji su tamo radili ponovo zaposle, a proizvodnja obnovi”, kazao je Stevanović.

Podsjećamo, na ročištu održanom u februaru stečajni upravnik “Žitoprometa” je priznao potraživanja od 6,2 miliona KM. Od te cifre “Pavgord” ima razlučno pravo na iznos od 4,8 miliona KM. Procjenjena imovina preduzeća je 11,5 miliona KM.

Stečajni upravnik Aleksandar Vićanović, kaže za naš portal kako je stečajni postupak tekao veoma dobro do pandemije virusom korona, nakon čega je došlo do usporavanja procesa. Ipak, i pored toga on predviđa kako će ovo biti jedan od najbrže okončanih stečaja u Srpskoj.

U slučaju “Žitoprometa” je veoma dobro to što postoji zainteresovani investitor. Okružni privredni sud u Bijeljini je pokazao veliku sposobnost i fleksibilnost pa bi smetnju za brz završetak jedino mogli predstavljati pojedine tužbe”, kazao je on.

Stečaj u ovom preduzeču je otvoren u decembru prošle godine.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: „Pavgord“ kupuje potraživanja Srpske u “Žitoprometu”

    1. Kazo

      Super, taman da se pokrene privreda

    2. Direkt

      Još kad bi se našao investitor za Šećeranu u Bijeljini i HPK Draksenić.