Capital.ba

Očekuje se pad BDP-a od 2,3 odsto

26.05.2020. / 13:46

BANJALUKA – U BiH se, pod pretpostavkom da širenje virusa korona bude ograničeno na prvu polovinu godine, na kraju ove godine može očekivati realni pad bruto domaćeg proizvoda /BDP/ od 2,3 odsto, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Početak ove godine karakterisalo je dodatno usložnjavanje međunarodnih ekonomskih prilika i pojava virusa korona, što će imati veoma negativne implikacije na privredna kretanja u svijetu, regionu i u samoj BiH.

Intenzitet i dužina trajanja novonastalih okolnosti u suštini će odrediti kretanje ekonomskog rasta kratkoročno, ali i srednjoročno, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje.

Svjetska banka predviđa u ovoj godini drastičan pad BDP-a na širem evropskom i evroazijskom prostoru u intervalu od 2,8 do 4,4 odsto, u zavisnosti od trajanja i inteziteta širenja pandemije kovid-19, dok se za područje zapadnog Balkana predviđa pad BDP-a od 1,9 do 3,2 odsto u slučaju prelivanja krize i u drugu polovinu ove godine.

Navodi se da, uprkos neizvjesnosti o dužini trajanja i kvantifikaciji posljedica pandemije virusa korona na svjetsku privredu, nema nikakve sumnje da će ekonomske posljedice biti izrazito negativne.

Već sada je sasvim izvjesno da će širenje ovog virusa prevashodno dovesti do usporavanja svjetske trgovine, a posljedično i ostalih komponenti ekonomskog rasta, kao što su investicije i privatna potrošnja.

Neizvjesnost i turbulencije na međunarodnom i na domaćem tržištu prilično negativno bi se mogle odraziti na kretanja investicija u ovoj godini.

Ovo se prevashodno odnosi na privatne investicije u okviru kojih se očekuje pad od više od 10 odsto, dok će kretanje javnih investicija u velikoj mjeri zavisiti od raspoloživosti finansijskih sredstava i opredjeljenosti nadležnih institucija hoće li koristiti ovu polugu za očuvanje ekonomskog rasta. Srna

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Očekuje se pad BDP-a od 2,3 odsto

    1. Mali

      Izvinite @Capital ali mislim da bi bilo bolje da informacije od DEPa zaobilazite u sirokom luku. Ti ljudi koji pisu ove izvjestaje su potpuni neznalci i realno ali realno pojma nemaju o ekonomiji. Nikada nisu ni blizu procijenili desavanja u toku godine a da ne govorim od periodu od nekoliko godina. Cesto se pitam kako nekog nije sramota objaviti takve gluposti.

      u DEPu se uglavnom ne radi ali bas nista, zadnje 2 godine nisu izbacili papir vrijdan seminarskog rada iz srednje strucne skole. Jednom godisnje (ali ne svake godine) se sjete da nesto moraju okaciti na svoj sajt i ta dokumenta su vec odavno zastarjela u trenutku objave..zali boze bacenih para na tu beskorisnu agenciju..

      eto, to je moja molba prema vama a vi sami odlucite, cijenice vas vise oni kojima je stalo do bar malo realnih informacija..

      @DEP, sramite se