Capital.ba

Dodikove porodične firme „obrnule“ 10 miliona KM

25.05.2020. / 12:44

BANJALUKA – Deset firmi, koje su zvanično u vlasništvu članova porodice Milorada Dodika, prihodovalo je prošle godine oko 9,8 miliona maraka, a dobit koju su prikazale iznosila je nešto više od milion maraka, pokazuju finansijski izvještaji u koje je portal CAPITAL imao uvid.

dodik milorad

Ako se pogledaju i bilansi preduzeća koja se nezvanično povezuju s Dodikom prihodi premašuju 50 miliona KM.

Restoran zaradio više od voćnjaka

Restoran „Agape“, u vlasništvu Dodikove kćerke Gorice i snahe Ivane, imao je profitabilnu godinu i u 2019. ostvario dobit od 466.336 KM, što je više nego godinu raniije kada je zaradio 359.843 KM.

Restoran smješten u Robnoj kući „Boska“ na Trgu Krajine u Banjaluci imao je lani značajan rast prihoda koji su sa 1,58 miliona u 2018. narasli na 2,33 miliona KM u 2019.

Zapošljavali su 39 radnika, 15 više nego 2018. godine. Podsjećamo, od prošle godine ovaj restoran posluje i na lokaciji u tržnom centru „Delta planet“ u Banjaluci.

Dodikove porodične firmePorodici Dodik poljoprivreda, kojom se bave godinama, nije donijela značajan profit kao ugostiteljstvo, te bilježe i pad prihoda i pad dobiti.

Firma „Agro voće“, u vlasništvu Gorice i Dodikovog brata Gorana, u prošloj godini  je zaradila svega 15.133 KM, što je pad u odnosu na godinu ranije kada su prijavili profit od 387.056 KM.

Oni su sa 13 zaposlenih u prošloj godini prihodovali 638.507 KM, manje nego u 2018. kada su prijavili prihod od skoro milion (971.233 KM).

I firma „Fruit Eco“ u vlasništvu Dodikovog sina Igora i Mirka Dobrića bilježi pad, pa je tako lani zaradila 35.785 KM, što je pad u odnosu na godinu ranije (185.502 KM u 2018). Ukupan prihod te firme iznosio je 1,17 miliona KM, približno i ranijem od 1,2 miliona KM u 2018.

„Fruit Eco“ prošle godine je zapošljavao 16 radnika, dva više nego godinu ranije.

“Fruit Eco” je pažnju javnosti privukao kada im je IRB preko noći odobrila kredit od tri miliona, što je tadašnji premijer Milorad Dodik pravdao riječima da je bolje da mu sin radi, nego da se drogira.

“Global Liberty” Igora i Gorice Dodik, koji je registrovan kao preduzeće za trgovinu drvetom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom, prošle godine je ostvario tek nešto preko tri hiljade maraka prihoda i skromnu dobit od 228 maraka, s tim da u ovom preduzeću nema zaposlenih radnika.

Radio “Igokea”, kasnije “Agape”, a danas “A1” radio, koji je u vlasništvu Gorice Dodik, Košarkaškog kluba “Igokea” i “Alternativne televizije” je 2019. godinu završio sa prihodima od nepune 33.000 maraka i dobiti od 11.740 KM.

Prihodi radija su bili manji za 25.739 KM, ali je dobit porasla za 17 puta. Naime, u 2018 godini ona je iznosila samo 673 marke.

Zet profitirao na marketingu

„Agro Destil“, Dodikovog zeta Pavla Ćorovića, 2019. godinu je završio u plusu od 44.665 KM. Zanimljivo je da je dobit preduzeća, koje se bavi destilovanjem alkohola, u odnosu na 2018. godinu veća za oko 14.000 maraka, dok su prihodi manji za  blizu 145.000 KM i iznose 254.632 KM.

Dodikove porodične firmeIza „Red Box Media“, u kojoj je Ćorović suvlasnik zajedno sa Renatom Radišićem, sinom Mile Radišića, i Ljubišom Gornikom je fenomenalna godina. Dobit im je sa 16.744 KM, koliko je iznosila u 2018. godini, lani skočila za više od 20 puta i iznosi 373.094 marke. Isto tako su rasli i prihodi. Sa nepunih 90.000 maraka u 2018, prošle godine su inkasirali 876.954 KM.

Kompanija „KBV Datacom“ u vlasništvu Ćorovića i istoimene firme iz Beograda lani je prihodovala čak 575.299 KM, te ostvarila zaradu od 29.579 KM, sa svega četiri radnika.

Godinu ranije su bilježili prihod od 1,11 miliona i 64.434 KM dobiti, s istim brojem radnika.

Portal CAPITAL otkrio je da je ova firma povezana sa biznismenima Ivanom Bošnjakom i Stojanom Vujkom iz Beograda za koje je otkriveno da su bratu ministra finansija Srbije Siniše Malog ustupili stan i automobil.

U plusu i familija

Firma „Interkont – Komerc“ u vlasništvu Spasoje Zeljkovića, supruga Dodikove sestre, lani je imala prihod od 3,91 milion, a dobit od 93.124 KM.

Iako je u prihodima ostvaren manji pad (3,96 miliona u 2018), dobit je prepolovljena u odnosu na godinu ranije (187.755 KM u 2018).

Ovo preduzeće zapošljavalo je lani devet radnika i bavi se trgovinom na veliko metalnom robom, instalacijskim materijalom, uređajima, opremom i cijevima za vodovod i grijanje.

Ime Spasoje Zeljkovića se veže i za firmu „Interkont armature“, ali podataka o poslovanju ovog preduzeća nema.

I Dodikov sestrić Vico Zeljković ima više firmi koje su se lani našle u problemu, o čemu  je CAPITAL pisao u tekstu „Gase se preduzeća Dodikovog sestrića“.

Okružni sud u Banjaluci je u oktobru donio rješenje o likvidaciji firme „Sport Professional“ i to na prijedlog Zeljkovića. U stečaju je završila i njegova firma “Global Star”.

„Prointeru“ pala dobit, ATV završio u gubitku

Prema nezvaničnim informacijama porodica Dodik stoji i iza dvije banjalučke firme, odnosno iza „Prointera ITSS“ i Alternativne televizije (ATV).

Promjena vlasničke strukture ATV-a i ulazak firmi „Grand trade“ Mile Radišića i „Integra“ Slavice Stanković, dovela je do toga da ova medijska kuća završi prošlu godinu u gubitku od 389.088 KM, iako su joj prihodi bili 4,22 miliona, malo manji nego godinu ranije (4,51 milion u 2018).

Broj radnika na ATV-u povećan je sa 96 na 107.

„Prointer ITSS“ je lani zabilježio prihod od 44,59 miliona, a dobit od 1,98 miliona KM, sa 74 zaposlena radnika.

Iako su dobijali milionske tendere institucija Srpske, prikazana dobit im je pala u odnosu na 2018. godinu kada je iznosila 2,73 miliona.

Firma „Prointer“, osnovana u Sarajevu“, prošle godine je popravila poslovanje i zaradila 22.815 KM, a prihod im je iznosio 144.327 KM. Godinu ranije bili su bez prihoda i u gubitku.

Dodik je u julu prošle godine potvrdio da mu je sin povezan sa firmom „Prointer“  kada je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da je njegov sin završio fakultet u Milanu i da se bavi „novim tehnologijama“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, rekao je, između ostalog, Dodik odgovarajući opozicionim poslanicima.

O radu navedenih firmi CAPITAL je pisao i prošle godine u tekstu “Poslovna imperija porodice Dodik zarađuje milione”.

CAPITAL: S. Šurlan, D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Dodikove porodične firme „obrnule“ 10 miliona KM

    1. Lana

      „Prointer ITSS“ je lani zabilježio prihod od 44,59 miliona, a dobit od 1,98 miliona KM, sa 74 zaposlena radnika. TREBA POGLEDATI ULAZNE FAKTURE PREMA PROINTERU I SVE CE BITI JASNO. JER PO ULAZNIM FAKTURAMA SE VIDI GDJE SE NOVAC IZVLACI, KIPAR ITD.

    2. HaHaHa

      Nije nam Dragan Močević zalud pokušavao godinama lošim marketingom isprati mozgove o značaju porodičnih firmi. Ima tu neke istine hahaha

      • Ogi kum

        Svaka čast, gdje se njega sjeti. Nisi mogao ziv od njega ostati. Niko se nije znao hvaliti kao on.

        • Raso

          Pustite covjela da radi. Ko zna zna, dok je ovaca bice i sisanja.

    3. Direkt

      ATV ima više radnika nego BN, a najmanje 5 puta manju gledanost, a nekad je to bila stvarno alternativna televizija, dok sad je alternativa samoj sebi.

    4. Bič Bož'ji

      Ovo je samo mali dio od stvarnog stanja. Možda maksimalno 10 %. Dobro Lana reče. Treba pogledati ulazne fakture tih firmi i sve će biti jasno. Narodne pare se izvlače na off shore destinacije i fantomske kompanije u vlasništvu iste Bulumente.

      • Re Bič

        Kakvih 10 % nije ni 2 %