Capital.ba

Njemačka vlada ucjenjuje “Lufthansu” za pomoć

23.05.2020. / 9:05

BERLIN – Razgovori vlade kancelarke Angele Merkel i nacionalnog avioprijevoznika “Lufthanse”, o pomoći vrijednoj 9 milijardi evra nastavljaju se ovog vikend, ali uključuju i zanimljiv uslov.

Njemačka vlada

Kako piše Handelsblatt, a prenosi Reuters, njemačka vlada zahtjeva “Lufthansino” prihvatanje isporuke svih aviona koje je kompanija ranije naručila od “Airbusa”, a koji su ozbiljan finansijski teret i koji je mogao biti storniran.

Avioni bi u naredne tri do četiri godine kompaniju koštali više od 5 milijardi evra, a izvori njemačkog medija smatraju da uz takvu obavezu oporavak “Lufthanse” nije moguć.

Ovaj spor najvjerovatnije će dovesti do daljnjeg odgađanja odobravanja paketa za spašavanje. Sastanak nadzornog odbora “Lufthanse” koji se trebao održati u petak odgođen je do ponedjeljka.

Pitanje su odbili komentarisati i glasnogovornici vlade i “Lufthanse”.

Njemački sindikat kabinskog osoblja UFO saopštio je u petak da je razočaran što pregovori s vladom ne uključuju odredbe za očuvanje radnih mjesta, a u cijelu priču uključuju Airbus.

“Takođe, željeli bismo da vlada, kada osigura novac za pomoć Lufthansi, također pomogne zaposlenicima“, rekla je portparol NLO-a Nicoli Babliz za Reuters.

klix

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!