Capital.ba

Inspekcija objavila listu poslodavaca koji su kršili zakon

23.05.2020. / 8:03

BEOGRAD – Tokom vanrednog stanja Inpekcija rada obavila je više od 1.500 nadzora, a u tom periodu najčecće žalbe radnika odnosile su se na otkaze, rad na crno i postupanje prema trudnicama i porodiljama.

inspekcijaNa sajtu resornog ministarstva objavljena je lista poslodavaca kod kojih su tokom kontrola zatečeni radnici koji su radili „na crno“ (od 3. januara prošle godine do 20. maja ove godine), a direktor Inspektorata za rad Stevan Ðurović za Tanjug precizira da je u toku vanrednog stanja podnijeto 80 zahtjeva za prekršajni postupak protiv 78 poslodavaca zbog nepoštvanja zakonske regulative.

Podnijeta je i jedna krivična prijava zbog nepoštovanje mjera bezbednosti na radu.

Od 78 njih, 66 prekršajnih prijava podnijeto je zbog kršenja Zakona o radu, odnosno rada na crno, nedostavljanje obračuna zarada, prekovremenog rada koji nije isplaćen, a 14 zbog nepoštovanja mjera bezbjednosti na radu“, navodi Ðurović.

Inspekcija je tokom vanrednog stanja primila ukupno 4.650 poziva, putem kontakt telefona ili pismeno, a obavljeno je 1.572 nadzora, od čega je 644 zahtJeva bilo od zaposlenih.

Njih 126 se žalilo da je dobilo otkaz, a 26 trudnica i porodilja se žalilo da prema njima nije postupano onako kako je zakon predvidIo, odnosno nisu im isplaćene naknade. Oko 79 primjedbi bilo je na „rad na crno“.

U vrijeme vanrednog stanja ipak je veći broj poslodavaca poštovao mjere, što je dobro“, primećuje Ðurović.

Govoreći u situacijiu „Juri“ on je kazao da je inspekcija više puta odlazila na teren i da nisu uočene nepravilnosti osim u jednom momentu kada se radilo u tri smjene zbog većeg broja radnika i drzanja odgovarajuće bezbjednosti, ali da su tada inspektori sugerisali da se o tome povede računa.

Rekao je da je poslednjih godina bilo više inspekcijskih nadzora nego ranije i da je primjetno da sve više poslodavaca radi u skladu sa zakonom. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!