Capital.ba

Za 15 godina broj internet pretplatnika povećan 4,5 puta

18.05.2020. / 8:00

SARAJEVO – U Bosni i Hercegovini broj internet pretplatnika se za 15 posljednjih godina povećao za oko četiri i po puta, a za to vrijeme se potpuno promijenio i način pristupa internetu, potvrđuju podaci Regulatorne agencije za komunikacije.

Dok je na kraju 2004. godine bilo ukupno 168.937 internet pretplatnika, od čega je 96 odsto njih koristilo dial-up pristup, na kraju prošle godine BiH je imala 746.271 internet pretplatnika, od čega je 99,9 odsto koristilo širokopojasni internet. Dial-up je u prošloj godini koristilo svega još 384 pretplatnika.

U istom periodu broj korisnika internet u BiH skočio je gotovo šest puta, odnosno sa 585.000 na kraju 2004. godine, na nešto više od 3,3 miliona korisnika na kraju prošle godine.

Po procjeni Regulatorne agencije za komunikacije, stopa korištenosti interneta u BiH u prošloj godini je bila čak 94,3 odsto.

Iz agencije ističu da je korištenje interneta u BiH u stalnom porastu, s posebnim akcentom na upotrebu širokopojasnih usluga.

– Uobičajene dolazne brzine širokopojasnih usluga koje se danas u ponudi u BiH su od oko 512 kbit/s do 10 Mbit/s. Gledano prema vrstama širokopojasnog pristupa, najviše se sada koristi x-tip digitalne pretplatničke linije -xDSL, što je tehnologija koja omogućava velike brzine pristupa u smjeru prema korisniku i primjerena je za upotrebu interneta u multimedijalne svrhe. Na drugom mjestu po zastupljenosti je kablovski pristup koji je najviše u upotrebi u urbanim sredinama. Pristup baziran na optičkom vlaknu, odnosno FTTH pristup, u porastu je od 2018. godine – navode iz RAK u izveštaju o godišnjoj anketi za prošlu godinu koju provode među onima koji pružaju internet usluge u BiH.

U prošloj godini je u BiH djelovalo 65 pružalaca internet usluga

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!