Capital.ba

Podržimo domaće: Od tri mljekare živi više od 3.200 porodica u RS

11.04.2020. / 0:30

BANJALUKA – „Mlijekoprodukt“ Kozarska Dubica, „Mljekara Pađeni“ Bileća i „Mljekara Dule“ Bijeljina domaći su proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda i kupovinom njihovih proizvoda čuvamo više od 470 radnih mjesta i opstanak oko 2.750 proizvođača mlijeka.

kupujmo domaće

Portal CAPITAL odlučio je da podrži akciju „Kupujmo domaće“ koju je pokrenula Privredna komora Republike Srpske kako bi zajednički doprinijeli čuvanju radnih mjesta i poslovanju domaćih firmi, te oporavku ekonomije pogođene pandemijom virusa korona (COVID-19).

Serijalom tekstova predstavićemo prvo proizvode domaće prehrambene industrije, a kasnije proizvode i drugih sektora.

Što se tiče proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda, u Srpskoj posluju firme „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice, „Mljekara Pađeni“ iz Bileće i „Mljekara Dule“ iz Bijeljine. 

Prema podacima iz finansijskih izvještaja za 2018. godinu navedene tri firme su zapošljavale prosječno 475 radnika („Mlijekoprodukt“ – 336, „Mljekara Pađeni“ – 120, „Mljekara Dule“ – 19). Otkupljuju mlijeko od oko 2.750 kooperanata, odnosno proizvođača mlijeka.

„Mlijekoprodukt“ Kozarska Dubica

Kompanija „Mlijekoprodukt“ iz mjesta Vrioci u opštini Kozarska Dubica nudi mnoštvo mliječnih proizvoda pod brendovima „Vitalia“, „Moja kravica“, „Balans“, „Natura milk“, „Grekos“, „Joogood“, „Kafica by flert“, „Bello“ i Dubički sir za pitu“.

GALERIJA: Proizvodi “Mlijekoprodukta”

„Mlijeko otkupljujemo sa više od 1.500 velikih i malih porodičnih farmi širom BiH odakle dnevno prikupimo oko 200 hiljada litara svježeg, domaćeg mlijeka vrhunskog kvaliteta. Savremena tehnologija, konstantno unapređenje proizvodnog procesa i inovacije kao veoma bitan segment našeg poslovanja rezultirali su sa preko 100 različitih pakovanja mliječnih proizvoda koje svakodnevno plasiramo na tržište“, navode u „Mlijekoproduktu“.

Pored domaćeg tržišta, „Mlijekoprodukt“ proizvode plasira i na tržište EU, Crne Gore i Srbije.

„Mljekara Pađeni“ Bileća

Proizvodnjom mliječnih proizvoda bavi se i „Mljekara Pađeni“ iz mjesta Plana u  opštini Bileća, a pored mlijeka nudi i mliječne proizvode: jogurt, kiselo mlijeko, surutku, pavlaku, namaz, svježe, tvrde i polutvrde sireve te tradicionalne proizvode.

GALERIJA: Proizvodi “Mljekare Pađeni”

„`Mljekara Pađeni` je savremno opremljen pogon koji ima dnevni kapacitet prerade do 50.000 litara svježeg mlijeka, koje otkupljujemo od oko 950 kooperanata sa područja 16 opština Hercegovine, Romanije i Podrinja. Sirovo mlijeko prerađeno u mljekari je proizvedeno velikim dijelom (preko 90%) ispašom stoke na pašnjecima hercegovačkog krša gdje ima dosta ljekovitog bilja te na romanijsko – podrinjskom platou, a zimi sa hranom proizvedenom sa istog terena“, navode u „Mljekari Pađeni“.

Od 2016. godine „Mljekara Pađeni“ ima dozvolu za izvoz proizvoda u EU. 

„Mljekara Dule“ Bijeljina

„Mljekara Dule“ posluje u mjestu Srednji Dragaljevac u Bijeljini, a pored mlijeka nudi i jogurt, pavlaku, kajmak, meke sireve i surutku. 


GALERIJA: Proizvodi “Mljekara Dule”

„`Mljekara Dule“ broji preko 300 kooperanata, od kojih svakodnevno otkupljujemo 11.000 litara svježeg, sirovog mlijeka. Mlijeko otkupljujemo sa prostora Semberije i podmajevičkih sela“, navode u „Mljekari Dule“.

Njihovi proizvodi mogu se naći u skoro svim gradovima BiH.

Ako poznajete još neke od proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda javite nam, a mi ćemo listu ažurirati kako bi domaći proizvodi bili što poznatiji i dostupniji što većem broju stanovnika Srpske.

Tekstove o domaćim proizvodima objavljivaćemo na portalu CAPITAL u rubrici „Uspješan biznis“ gdje smo, takođe, promovisali domaće kompanije. 

„Kupujmo domaće“!

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Podržimo domaće: Od tri mljekare živi više od 3.200 porodica u RS

    1. dejan

      Pađeni proizvodi, najbolji koje sam probao. Bez konzervansa. Mlijeko, jogurt, sirevi, surutka, sve za 10.

    2. Dablakan

      Mljekara Perfeto plus Nevesinje i Glogovac mljekara Nevesinja.
      Najbolji kajmak ima Perfeto Nevesnje kao da je domaci,Tvrdi sirevi su im takodje odlicni.

    3. Dycy

      Mljekara Perfetto Plus, Nevesinje

    4. Vlado

      Jogurt mlljekare Dule je fantastican. Zna li neko gdje se moze nabaviti u Banjaluci? Pozdrav

      • Jogoexpert

        Ima kod onog reljica u njegovima frukta marketima. Probaj kuc jogurte, drze ih u fortuni, jos su i bolji

        • Direkt

          +1 za jogurt mljekare Dule

        • Dejan

          Kuc je Srbijanski , nije domaci.