Capital.ba

Srpska konačno ograničila marže na naftu

09.04.2020. / 16:46

BANJALUKA – Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske saopšteno je da je Vlada Srpske danas donijela uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena u Srpskoj određivanjem marži u trgovini naftnih derivata, te napominju da su za kršenje tih odredaba predviđene kazne od 5.000 do 10.000 KM, uz mogućnost izricanja mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene izvršenjem prekršaja.

marže

Cilj donesene uredbe je, kako se navodi, zaštita ekonomskih interesa građana i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca naftnim derivatima, saopšteno je iz republičkog Ministarstva trgovine i turizma.

S obzirom na to da je u proteklom periodu došlo do znatnog sniženja cijena barela na svjetskom tržištu, te u tom smislu i do sniženja rafinerijskih cijena naftnih derivata, na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj nisu evidentirana odgovarajuća sniženja maloprodajnih cijena naftnih derivata“, navodi se u saopštenju.

Uredbom se, kako se ističe u saopštenju, utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske na način da je za trgovce na veliko naftnim derivatima određena maksimalna veleprodajna marža u visini od 0,06 KM po litru derivata, dok je za trgovce na malo naftnim derivatima određena maksimalna maloprodajna marža u visini od 0,25 KM po litru derivata.

Iz Ministarstva trgovine i turizma navode da će inspekcijski nadzor nad primjenom uredbe vršiti Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave.

Novčane kazne za trgovce koji budu postupali suprotno odredbama propisanim uredbom kretaće se od 5.000 KM do 10.000 KM, uz mogućnost izricanja mjera oduzimanja imovinske koristi ostvarene izvršenjem prekršaja“, navodi se u saopštewu Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Podsjećamo, kako je portal CAPITAL ranije pisao, benzinske pumpe su zarađivale na jednoj litri i do 0,70 KM.

Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Srpska konačno ograničila marže na naftu

    1. ukinuti akcize

      Sljedeci korak treba biti da se ukinu akcize na gorivo, da se i entiteti odreknu svog dijela dok ova kriza ne prodje, jer ako se ovako nastavi nece im se imati ko vozati po tim autoputevima koje misle izgraditi,

    2. konacno

      Konacno neka odluka od koje ce i narod imati koristi.
      Dosadasnje odluke su samo bile guljenje koze sa narodnih ledja.