Capital.ba

Hrvatskom turizmu prijeti pad od 80 odsto

09.04.2020. / 10:56

ZAGREB – U Hrvatskoj se ove godine zbog virusa korona očekuje turistički pad veći od 80 odsto, ističe globalni direktor turističkog savjetovanja u konsultantskoj firmi “Horvat HTL internešnel” Siniša Topalović.

turistički pad

Virus ima snažan uticaj na turističku industriju, a globalno se očekuje pad ukupnog saobraćaja između 25 i 35 odsto. Mnogo snažniji padovi očekuju se na nivou evropskih država, među kojima je Hrvatska“, ističe Topalović.

On poručuje da je Hrvatska u velikom riziku od potpunog kolapsa turističke sezone, što je uslovljeno internom zdravstvenom situacijom u zemlji, te još više ponašanjem drugih država važnih za hrvatski turizam, prenose hrvatski mediji.

Ako se i u tim zemljama nastavi restriktivna politika vezana za putovanja u inostranstvo, Hrvatska će pretrpjeti velike padove u turizmu“, navodi Toplavić.

Topalović smatra da je važno da Hrvatska osigura dugoročni mehanizam podrške turističkom sektoru kako bi se sačuvala radna mjesta i vitalnost turističkih firmi.

S obzirom na to da se globalno očekuje proces oporavka duži od godinu dana, turističkom sektoru bi trebalo osigurati podršku države na period od 12 mjeseci, zaključuje Topalović. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!