Capital.ba

Nema zastoja u investicijama ERS

07.04.2020. / 12:46

TREBINJE – „Elektroprivreda Republike Srpske“ (ERS) neće zaustavljati investicije zbog pandemije virusa korona i uprava tog preduzeća naredila je zaposlenima da u aprilu i maju intenzivno rade na pripremi novih investicija, potvrđeno je portalu CAPITAL.

investicije ers

„Za period april i maj tekuće godine raditi intenzivne aktivnosti na pripremi novih investicija, a koje se ogledaju u izradi eleborata, projektne dokumentacije, pribavljanje saglasnosti od strane nadležnih ogana, kao i saglasnosti od strane Matičnog preduzeća, izradi studije izvodljivodsti i pripremi tenderske dokumentacije“, jedan je od zaključaka koje je Uprava ERS donijela i proslijedila zavisnim preduzećima.

To znači da se projekti u elektro-energetskom sektoru nastavljaju, a naloženo je i da se akcenat stavi na angažovanje resursa iz domaće privrede te da se obaveze po predmetnim ugovorima izmiruju u kratkim rokovima.

Prema Planu nabavki ERS za 2020. godinu, ove godine treba da bude raspisan tender za izgradnju vjetroparka “Hrgud” na istoimenoj lokaciji u opštini Berkovići. Projekat vrijedan 126,12 miliona maraka u ERS-u planiraju da finansiraju vlastitim sredstvima, kreditom i donacijama a pokretač će biti Direkcija za investicije ERS-a.

Na kraju ove godine trebao bi biti raspisan javni poziv za izgradnju solarne elektrane koja će biti pozicionirana 12 kilometara jugoistočno od Trebinja. Za ovaj projekat, ERS planira da 136 miliona maraka, koliko je procijenjena vrijednost projekta obezbjedi iz vlastitih sredstava i kredita.

U planu je nabavka opreme za pripremu i oplemenjavanje uglja vrijedne 32 miliona maraka, a najavljena su i investiciona ulaganja od nepunih devet miliona maraka u HES Gornja Drina.

Ministar finansija RS Zora Vidović rekla je nedavno da će biti smanjeni troškovi, prolongiranjem određenih investicije i odustajanjem od planiranih nabavke automobila za pojedina ministarstva, helikoptera i slično.

“Sve što nije neophodno ćemo smanjiti da bismo uravnotežili budžet. Ne možemo odustati od investicija u putnu infrastrukturu i energetiku“, rekla je Vudovićeva.

CAPITAL je objavio da je uprava ERS odlučila da se dobrovoljni odlazak radnika uz isplatu stimulativnih otpremnina zamrzava do daljnjeg.

U međuvremenu, Sindikat radnika ERS optužio je upravu kako krizu prouzrokovanu virusom korona pokušava iskoristiti i umanjiti radnička prava zagarantovana Kolektivnim ugovorom, te na mala vrata smanjiti plate.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Nema zastoja u investicijama ERS

    1. Vlajko

      Nije nikad ni bilo zastoja

      https://www.capital.ba/cavic-namjestio-milionski-posao-snsd-ovcima/

      a od radnika traze da se odreknu dijela plate.

      • Ne kontam

        Da nisu rasipali godinama na gluposti i reprezentacije, sad ne bi morali tjerati radnike da se dobrovoljno odreknu dijela plate.
        Jedan dio radnika stvarno ne zaradi ni 200KM od plate koju dobije.
        Kako će nastaviti investicije, ako su onim mjerama poslali ljude kući i smanjili im primanja?
        Kako će platiti te investicije ako su sva plaćanja prekinuta zbog pandemije ili svedena na 20% od iznosa fakture?
        Ništa mi nije jasno.

        • Direkt

          Predizborna izgradnja. Tako rade na svake 2 godine i to upravo ERS i povezane firme.

    2. Mirko

      Pa ovo na sta je Cava potrošio pare jeste svakako glupost, jer su taj posao mogli uraditi radnici Elektrokrajine koji su vec placeni, pa bi time ustedio Elektroprivredi i Elektrokrajini 800 000 KM pa sad radnicima ne bi morao otkidati od plate i otimati topli obrok.