Capital.ba

Srpska plaća sve veću kamatu na obveznice

06.04.2020. / 17:01

BANJALUKA – Republika Srpska bila je danas prisiljena platiti veću kamatnu stopu na petogodišnje obveznice da bi uspijela prodati te hartije od vrijednosti u iznosu od 33 miliona maraka.

obveznoce kamata

„Na današnjoj aukciji obveznica Republike Srpske Ministarstvo finansija je uspješno prodalo ukupnu ponudu petogodišnjih hartija od vrijednosti Republike Srpske, u iznosu 35 miliona KM. Emisija je realizovana uz diskontnu cijenu, a ostvarena je kamatna stopa od tri odsto. Ukupna vrijednost prispjelih ponuda je iznosila 52.985.243 KM. Potražnja za obveznicama je iznosila 55.305.000 KM u nominalnom iznosu, što je za gotovo 60 odsto više od ponuđene količine obveznica”, saopšteno je iz Ministarstva finansija RS.

Međutim, u Izvještaju o rezultatima aukcije 39. emisije obveznica Republike Srpske sa Banjalučke berze navedeno je da je u javnoj ponudi obveznica RS danas upisano 35.000 obveznica u vrijednosti od 33.393.500 KM.

Uvidom u Javni poziv za upis i uplatu 39 emisije obveznica RS javnom ponudom svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima vidljivo je da je planirani iznos emisije 35 miliona po fiksnoj kamatnoj stopi od dva odsto na godišnjem nivou.

obveznice kamata

Međutim, očigledno je da obveznice nisu mogle da budu prodate pod tim uslovom pa je to učinjeno po kamatnoj stopi od tri odsto.

Pored ovog zaduženja obveznicama, Republika Srpska planira i zaduženje od 300 miliona maraka novom emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi. Kamatna stopa je fiksna i iznosi dva odsto na godišnjem nivou. 

Vlada je za tu emisiju bez objašnjenja ukinula valutnu klauzulu koju je prvobitno propisala, što predstavlja rizik i odbija investitore u državne hartije od vrijednosti.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Srpska plaća sve veću kamatu na obveznice

    1. Pera

      Rast kamata na obveznice znači da je likvidnost loša i da investitori procjenjuju rizik od bankrotstva u Republici Srpskoj kao izrazito visok.