Capital.ba

Vlada RS tjera investitore od kupovine 300 miliona vrijednih obveznica 

02.04.2020. / 15:18

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske bez objašnjenja ukinula je valutnu klauzulu koju je prvobitno propisala za obveznice čijom prodajom na Banjalučkoj berzi planira da se zaduži 300 miliona maraka, što predstavlja rizik i odbija investitore u državne hartije od vrijednosti, saznaje portal CAPITAL.

obveznice 300 miliona

Vlada je ne sjednici 31. marta donijela Odluku o izmjeni Odluke o 40. emisiji obveznica RS javnom ponudom.

Tom izmjenom izbrisala je raniji dio koji je propisivao da se obveznice emituju sa valutnom klauzulom evra, odnosno da će se u slučaju promjene zvaničnog kursa konvertibilne marke prema evru, koji utvrđuje Centralna banka BiH (CBBiH), obveznice preračunavati i uplaćivati u protivvrijednosti KM za evro prema srednjem kursu u CBBiH koji važi na dan aukcije,

Brisan je i dio koji propisuje da će se u slučaju promjene zvaničnog kursa KM prema evru, koji utvrđuje CBBiH, obveznice preračunavati i isplaćivati u protivvrijednosti KM za evro prema srednjem kursu u CBBiH koji važi dva dana prije roka dospijeća.

obveznice 300 miliona

Prvobitna Odluka i alineje koje su izbrisane

 

Stručnjaci za hartije od vrijednosti kažu za CAPITAL da brisanje valutne klauzule, kao zaštitnog mehanizma, znači i veći rizik za potencijalne kupce.

„Ako nema valutne klauzule, to znači da, ako pada marka, oni koji kupe obveznice su u gubitku. A ako se obveznice emituju sa valutnom klauzulom evra onda je to sigurnije za investitore“, ističu stručnjaci za hartije od vrijednosti.

Dodaju da je emisija bez valutne klauzule posebno problem za osiguravajuća društva kojima su polise vezane za evro.

Od Ministarstva finansija RS smo tražili objašnjenje zbog čega je odlučeno da se briše dio odluke koji propisuje da se obveznice emituju s valutnom klauzulom, ali odgovor do objave teksta nije stigao.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da će se Republika Srpska zadužiti 300 miliona maraka novom emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi.

Kamatna stopa je fiksna i iznosi dva odsto na godišnjem nivou. Ta kamata bi se lako moglo pokazati kao previše optimistična varijanta i malo vjerovatna, jer se Vlada juče uspjela zadužiti na Banjalučkoj berzi po kamati od tek 1,99 odsto i to na šestomjesečne trezorske zapise.

Prva emisija obveznica ove godine, u iznosu od 35 miliona KM, bila je početkom februara. Druga emisija od takođe 35 miliona je zakazana za 6. april, a treća emisija od 300 miliona KM zakazana je za 14. april.

Prodajom svih obveznica krši se Odluka o dugoročnom zaduživanju kojom je dozvoljeno da se RS obveznicama zaduži ove godine u maksimalnom iznosu do 315 miliona, ali u Vladi vjerovatno očekuju da će do emisije stupiti na snagu Odluka o proglašenju vanrednog stanja, kojom se proširuju ovlašćenja izvršne vlasti.

Juče su na berzi prodati i trezorski zapisi RS u iznosu od 40,4 miliona KM, što blizu 10 miliona manje od ponuđene vrijednosti trezorskih zapisa od 50 miliona. Investitori očigledno smatraju da Srpska mora biti spremna platiti veću kamatu ako želi njihov novac.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Vlada RS tjera investitore od kupovine 300 miliona vrijednih obveznica 

    1. Uzas

      Devalvacija KM u najavi ili 20% smanjenje plata svima na budzetu..