Capital.ba

Korona opustošila tržište rada u Srpskoj

02.04.2020. / 13:17

BANJALUKA – Pandemija koju je izazvao virus korona za samo mjesec dana je napravila totalni haos na tržištu rada u Republici Srpskoj, jer je na stotine privrednika zbog blokade rada ali i straha povuklo ponude za posao, pa su internet stranice za oglašavanje gotovo prazne.

Najbolji primjer je Zavod za zapošljavanje Republike Srpske koji na svojoj stranici u šest filijala ima tek 37 otvorenih konkursa i oko stotinu otvorenih radnih mjesta.

Filijale u Zvorniku i Trebinju imaju samo po jedno otvoreno radno mjesto dok je ispostava zavoda u Prijedoru bez ponuda za posao.

tržište rada

Nešto bolja situacija je na području Istočnog Sarajeva gdje se nudi 36 radnih mjesta od kojih je većinu ponudilo građevinsko preduzeće „Put“ i to 30.

Ni filijala u Doboju nema puno šta da ponudi. Posla ima za nekoliko trgovaca i dvadesetak građevinskih radnika.

Kada je Bijeljina u pitanju, „Etno selo Stanišić“ je jedino iskazalo interes za zapošljavanje. U dva konkursa izrazili su potrebu za oko 40 radnika.

Međutim, upitno je da li je ova ponuda i dalje aktuelna s obzirom da je Boris Stanišić juče za CAPITAL poručio kako bez pomoći ovaj turističko-ugostiteljski kompleks neće opstati.

Kada je riječ o Banjaluci, Zavod za zapošljavanje RS na svojoj stranici ima tek 11 poslovnih ponuda za 26 radnih mjesta. Devet se nudi trgovcima, sedam nastavnicima, četiri vaspitačima i jedno mjesto otvoreno je za frizera.

U agenciji „Spektar“ koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju kažu kako su početkom godine imali značajan rast po pitanju oglašenih radnih mjesta i posredničkih aktivnosti, ali da se dolaskom pandemije sve promijenilo.

Direktor Agencije Miroslav Vukajlović, kaže kako je interes za zapošljavanje prestao u onim oblastima gdje je došlo do totalnog prekida poslovnih aktivnosti, poput ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma.

Sa druge strane dodaje on, u ovoj situaciji su profitirale farmaceutske kompanije i preduzeća u zdravstvenom sektoru.

Sav medicinski personal je podignut. Svi koji su nezaposleni, pa čak i studenti su sada aktivni. Takođe imamo i veliku potražnju za ljudima u oblasti dostave jer je ona sada postala aktuelna“, kaže  Vukajlović.

Kako je usljed pandemije i brojnih zabrana gotovo nemoguće posredovati u zapošljavanju, Vukajlović kaže da je „Spektar“ svim privrednicima koji imaju potrebe za zapošljavanjem, obezbjedio besplatno oglašavanje preko ove agencije.

To je naš mali doprinos poslovnoj zajednici. Oglašavanje će biti besplatno sve dok traje vanredno stanje“, zaključio je on.

U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske kažu kako im je trenutno prioritet sačuvati postojeća radna mjesta, dok za novim već određen period ne postoji potreba.

Predsjednik Unije, Saša Trivić kaže za naš portal kako će buduća kretanja na tržištu rada zavisiti od privrednih kretanja u Evropskoj Uniji.

Ako njihova privreda brzo krene, brzo ćemo i mi za njima pa će se ponovo otvoriti veći broj radnih mjesta. U ovim okolnostima niko od preduzeća ne predviđa dalji razvoj, a samim tim i zapošljavanje“, kazao je Trivić.

Podsjećamo, oko 400 radnika je u martu dobilo otkaz i javilo se na evidenciju Zavoda za zapošljavanje RS, a o čemu je portal CAPITAL pisao prije nekoliko dana i o čemu možete čitati OVDJE.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Korona opustošila tržište rada u Srpskoj

    1. Brzi gonzales

      Briljantni um – trivic briljira kao i uvijek. Cini mi se da on nikad nijednu svoju izjavu ne procita naknadno. Ko da ne zna to ni procitati. Mi cemo iza nekog nedje brzo… ma dje cemo mi to brzo, precjednice unnije poslodavaca