Capital.ba

Novim kreditom Mićić zadužuje Bijeljinu blizu zakonskog maksimuma

31.03.2020. / 13:37

BIJELJINA – Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine pokrenuo je proceduru za novo kreditno zaduženje ove lokalne zajednice od sedam miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Mićić

Bijeljina trenutno ima deset aktivnih kredita i preko 37 miliona maraka obaveza po osnovu glavnice i kamata. Sa novim zaduženjem dugovanja će premašiti cifru od 45 miliona KM što je više od redovnih godišnjih prihoda ovog grada.

I pored toga, Ministarstvo finansija RS je dalo saglasnost Mićiću jer godišnje obaveze po osnovu zaduženja ne prelaze zakonskih 18 odsto od ukupnih godišnjih prihoda.

Kada dođe do realizacije kradita, godišnji anuiteti iznosiće 14 odsto od ukupnih prihoda što znači kako će Bijeljina po pitanju zaduženja dostići gotovo zakonski maksimum.

Nova obaveza vraćaće se u narednih deset godina po kamatnoj stopi od maksimalno pet odsto. Trošak po osnovu obrade i kamata je procjenjen na 2,2 miliona KM.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, većina novca, tačnije 4,5 miliona KM će biti uloženo u komunalnu infrastrukturu od čega samo u rekonstrukciju javne rasvjete tri miliona.

Dva miliona maraka će biti utrošeno za rekonstrukciju i izgradnju objekata javne namjene, a 500.000 je namjenjeno za izgradnju novog Vatrogasnog doma.

Podsjećamo, Odluku o kreditnom zaduženju donijela je skupština grada Bijeljina na zasijedanju održanom u decembru prošle godine.

Kako je portal CAPITAL juče pisao, proceduru oko novog kredita od deset miliona maraka pokrenuo je i Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

CAPITAL: D.Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Novim kreditom Mićić zadužuje Bijeljinu blizu zakonskog maksimuma

    1. Ugradnja/Dogradnja

      Mnogi kvartovi u Bijeljini nema riješeno pitanje kanalizacije, a ni pitanje zdrave pitke vode. A oni izmišljaju posao od 3 miliona za rasvjetu. Koju crnu rasvjetu kada iz mraka nećete moći izaći ni za 100 godina.
      Ali, nije važno šta se radi, nego je važno gdje se najbolje Ugrašuje.
      Treba požuriti sa ugradnjom prije slijedećih lokalnih izbora. Nakon toga “ko živ, ko mrtav”.
      A ko preživi, pričaće.
      Neka vam je nazdravlje političari, i vama i vašim glasačima

      • svašta

        Kako koji načelnik pređe kod Dodika, tako digne par miliona kredita.
        Doboj, Bijeljina,…?
        Čeka se da Cicko Bjelica digne kredit od bar 5 miliona. Čisto da plati ulaz u SNSD.

        • Piš Piš

          Pa to je bio uslov da postanu papci. Nisu mogli dići kredit bez odobrenja Vlade RS

    2. Village People

      Tri miliona za javnu rasvjetu!? U okviru projekta planira izgradnju i vlastitog pogona za proizvodju el. energije!?