Capital.ba

Jerinić zadužuje Doboj za još deset miliona maraka

30.03.2020. / 15:41

DOBOJ – Samo mjesec dana i dvije sedmice nakon što se zadužio za 15 miliona maraka, Grad Doboj ide u novi kredit od deset miliona maraka, a pola novca će biti utrošeno za kupovinu stanova, poslovnih prostora i garaža, saznaje portal CAPITAL.

doboj

Druga polovina novca biće utrošena za rekonstrukciju ulice Kralja Aleksandra (1,2 miliona KM), izgradnju gradskih saobraćajnica (milion KM), rekonstrukciju magistralnog vrelovoda (900.000), izgradnju kanalizacije u naselju Bare (500.000 KM), rekonstrukciju ulica Cara Dušana i Nikole Pašića (500.000), radove na uređenju građevinske parcele (380.000), asfaltiranje puta Paležnica Donja – Zelinja (300.000) i za rekonstrukciju i dogradnju muzeja (220.000).

Prema tenderskoj dokumentaciji u planu je da se kredit vraća u narednih deset godina po kamatnoj stopi od maksimalno 3,7 odsto i grejs periodom od godinu dana.

„Ponuđač je obavezan dostaviti pismenu i ovjerenu izjavu da će kreditna sredstva biti operativna (da ugovorni organ može povlačiti, odnosno raspolagati sredstvima) u roku od tri dana od dana zaključenja ugovora, kao i to da će po ispostavljenom zahtjevu ugovornog organa za povlačenje kreditnih sredstava, transfer na račun Grada izvršiti najkasnije narednog dana“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Procjena je da će pored glavnice, grad da plati još 2,14 miliona KM po osnovu troškova i kamata.

Podsjećamo, prije nešto više od mjesec dana, Doboj se zadužio za 15 miliona maraka kod tri komercijalne banke, a kreditom će refinansirati postojeće obaveze. Ugovor je potpisan 14. februara.

Grad se zadužio kod NLB, UniCredit i Nove banke, a ukupna vrijednost ugovora je 17.799.456 KM, odnosno grad će na 15 miliona kredita platiti kamate i troškove od 2,79 miliona KM.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Jerinić zadužuje Doboj za još deset miliona maraka

    1. Village People

      Obratiti pažnju na (predizborni) momenat izrečenih obećanja. Od tada je prošlo skoro dvije godine… Očigledno je da mlađani gradonačelnik Doboja (i njegov mentor), kao ni vrhovni autoritet u Putevima RS, ova dva “prioritetna” projekta nisu uopšte planirali ni u okviru najnovijih milionskih zaduženja!

      https://m.youtube.com/watch?v=OpHRhZmzjwQ