Capital.ba

Iz Budžeta RS obezbijediti minimalne plate radnicima čija preduzeća ne rade

30.03.2020. / 14:30

BANJALUKA – Zbog novonastale situacije uzrokovane širenjem virusa korona, te zabrane rada privrednika, Privredna komora Republike Srpske predložila je Vladi Republike Srpske da obezbjedi radnicima naknadu u iznosu najniže bruto plate za period koji ne rade.

privreda virus

Ovo je samo jedna od niz mjera koje je Privredna komora predložila Vladi RS radi podrške privredi s ciljem ublažavanja posljedica uticaja virusa korona na privredu Srpske.

„Imajući u vidu stepen složenosti i težinu situacije u kojoj se nalazimo i obavještenja partnera iz inostranstva o obustavi rada i narudžbi u naredna dva, pa čak i četiri mjeseca, što će dodatno otežati uslove za oporavak u privredi, neophodno je kreirati adekvatne mjere koje će doprinijeti očuvanju radnih mjesta, ali i obezbjeđivanju većeg stepena sigurnosti privrednim društvima za prevazilaženje ove krize. Pored očuvanja zdravlja ljudi, što je svakako primarni zadatak, neophodno je sačuvati i radna mjesta i privredu u cjelini, kao osnov za normalno funkcionisanje sistema po prestanku ovih okolnosti“, saopštili su iz Privredne komore RS.

Ističu da je zbog odluka, naredbi i zaključaka Vlade RS zabranjen rad mnogim privrednim subjektima, a samim tim njihovi zaposleni su poslati na različite vidove plaćenog odsustva, čekanja ili smanjenja radnog vremena.

Takođe, jedan od mjera koju je predložila Privredna komora RS jeste mogućnost izmjene Odluke o privremenim mjerama banaka za ublažavanje posljedica uzrokovanih pojavom virusa korona, a koja se odnosi na mogućnosti moratorijuma.

„Zahtjev Privredne komore RS odnosi se i na to da se sa Upravnim odborom Agencije za bankarstvo Republike Srpske nađe mogućnost za izmjenu Odluke o privremenim mjerama bankama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem (COVID-19) (Sl. gl. RS, br. 27/20), tako da se Odlukom definiše obaveza banke na teritoriji Republike Srpske da svojim dužnicima ponudi zastoj u otplati obaveza; neophodno je definisati obavezu banke i davaoca lizinga da svojim dužnicima ponude zastoj u otplati obaveza tako da se dužnicima ponudi mogućnost da se u nekoliko dana od objavljivanja ponude, izjasne o datoj ponudu, a ukoliko se u tom vremenskom periodu ne izjasne da se smatra da je ponuda prihvaćena istekom datog roka“, rekli su iz Privredne komore RS.

Takođe, navode da je potrebno je i formirati operativni tim sastavljen od predstavnika Ministarstva finansija, Ministarstva privrede i preduzetništva, Poreske uprave Republike Srpske i Privredne komore Republike Srpske, koji bi bio zadužen da kontinuirano prati stanje u privredi, da analizira stanje i Republičkom kriznom štabu predlaže adekvatne mjere za prevazilaženje krize.

Iz Privredne komore rekli su i da je neophodno i da se omogući produžavanje roka plaćanja PDV-a, te maksimalno skraćivanje povrata tog poreza, te da bi ova mjera imala neutralan efekat na budžet Bosne i Hercegovine, ali da bi privredi olakšali uslove poslovanja u krizi.

Osim toga, mjere koje su predloži Vladi RS odnose se i na dozvole online prodaje subjektima kojima te je ograničen ili zabranjen rad.

 „Zbog različitih rješenja u dva entiteta i različitih tumačenja zabrana i ograničenja od strane nadležnih kontrolnih organa, suočavamo se sa situacijom da građani putem interneta naručuju proizvode trgovaca iz drugog entiteta koji tu robu dostavljaju na adrese u Srpskoj, čime se naši ponuđači dodatno stavljaju u nepovoljniji položaj“, ističu iz Komore.

Privredna komora Srpske ukazala je i na potrebu da se sve odluke Vlade RS i drugih nadležnih organa, koje se odnose na regulisanje stanja u uslovima vanredne situacije koje se donose na osnovu prijedloga Кriznog štaba, odmah objavljuju na internet stranici Vlade RS i u Službenom glasniku Republike Srpske kako bi se izbjegle netačne i neprovjerene informacije, a subjektima koji realizuju te odluke, kao i onima na koje se odnose, obezbjedili formalni osnovi za postupanje i realizaciju tih akata.

„Privredna društva u datim okolnostima, moraju napraviti plan svog daljeg poslovanja, reorganizovati svoje aktivnosti i eventualno preusmjeriti svoje poslovanje u nekim drugim pravcima, zbog čega je neophodno da Vlada Republike Srpske i ostale institucije u zemlji, među kojima je veoma značajan bankarski sektor, u ovom momentu pruže podršku domaćoj privredi koja svoje kapacitete u određenom obimu može preusmjeriti i na zadovoljavanje potreba domaćeg tržišta, uz istovremeno zadržavanje nivoa zaposlenosti, što je i primarna namjera svih nas u Republici“, naveli su iz Privredne komore RS.

CAPITAL: D. Eremija

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!