Capital.ba

Srpska se na berzi zadužuje 300 miliona KM 

30.03.2020. / 11:35

BANJALUKA – Republika Srpska zadužiće se 300 miliona maraka novom emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi, čijom realizacijom će prekršiti Odluku o dugoročnom zaduživanju. Srpska je Odlukom limitirana na maksimalno godišnje zaduženje od 315 miliona KM, a od početka godine već je prodala obveznice vrijedne 35 miliona KM.

Ministarstvo finanasija RS objavilo je jutros Javni poziv za upis i uplatu četrdesete emisije obveznica Republike Srpske javnom ponudom svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima, navodeći da je to u skladu sa Odlukom o dugoročnom zaduživanju RS za 2020. 

Vlada je odluku o zaduženju donijela 26. marta. 

obveznice

Biće emitovano 300.000 dugoročnih obveznica javnom ponudom, a nominalna vrijednost pojedinačne hartije od vrijednosti je 1.000 KM.

Planirani iznos emisije je 300 miliona KM, a kamatna stopa je fiksna i iznosi dva odsto na godišnjem nivou.

Isplata glavnice je jednokratno po isteku roka od pet godina, a kamata se obračunava na glavnicu i isplaćuje jednom godišnje.

Odlukom o dugoročnom zaduženju odobreno je zaduživanje Republike Srpske na ovaj način u 2020. godini u maksimalnom iznosu do 315 miliona KM.

Prva emisija obveznica ove godine, u iznosu od 35 miliona KM, bila je početkom februara.

Druga emisija od takođe 35 miliona je zakazana za 6. april i ovo je treća emisija ove godine u iznosu od 300 miliona KM, a zakazana je za 14. april.

Prodajom svih obveznica krši se Odluka o dugoročnom zaduživanju kojom je dozvoljeno da se RS obveznicama zaduži ove godine u maksimalnom iznosu do 315 miliona KM, ali u Vladi vjerovatno očekuju da će do emisije stupiti na snagu Odluka o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj, kojom se značajno proširuju ovlašćenja izvršne vlasti.

Zvaničnici RS već su najavljivali zaduživanje obveznicama u cilju saniranja posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Trezorski zapisi

Za dva dana je zakazana i aukcija trezorskih zapisa u iznosu od 50 miliona KM sa rokom dospjeća od šest mjeseci. 

Od početka godine bile su tri aukcije trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 83 miliona KM. 

Sa zakazanom aukcijom od 50 miliona, ukupno zaduženje aukcijom trezorskih zapisa u ovoj godini biće 133 miliona KM. 

Odlukom o kratkoročnom zaduživanju RS emisijom trezorskih zapisa za 2020. godinu definisano je da maksimalan iznos kratkoročnog duga u toku 2020. godine može biti najviše do osam odsto redovnih prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

CAPITAL: S. Šurlan 

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Srpska se na berzi zadužuje 300 miliona KM 

    1. Levi´S 503

      Govorimo o MILIONIMA: 118 se vec zaduzili, 385 dodatno ce se zaduziti u roku od mjesec dana..
      503 za prva 4 mjeseca..POTOP je mala rijec..a ministrica finansija govori o stabilnom budzetu, zapravo ista mantra svakih nekoliko mjeseci i uvijek u trenutku kada se zaduzuju..