Capital.ba

Niže cijene na stranom tržištu za 0,7 odsto

30.03.2020. / 11:19

BANJALUKA – Cijene proizvođača industrijskih proizvoda iz Republike Srpske na stranom tržištu u februaru u odnosu na januar u prosjeku su niže za 0,7 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

fabrike korona

Posmatrano po namjeni potrošnje, u februaru u odnosu na januar do pada cijena za

jedan procenat došlo je kod intermedijalnih proizvoda, dok su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju bile niže za 0,6 odsto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 odsto.

U posmatranom periodu do rasta cijena od 0,4 odsto je došlo kod energije, dok su cijene kapitalnih proizvoda bile više za 0,3 odsto.

Posmatrano po područjima industrijske proizvodnje, najveći procentualni rast cijena u februaru u odnosu na januar od 12,5 odsto bio je u područiju snabdijevanje vodom, kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine, dok je najveći procentualni pad cijena od 6,5 odsto bio u područiju vađenja ruda i kamena.

U prerađivačkoj industriji u posmatranom periodu došlo je do pada cijena od 0,6 odsto.

Ekonomista Duško Graković rekao je Srni da u uporednom periodu, februar u odnosu na januar, još nije bilo uticaja virusa korona čije bi posljedice u nekoj bitnoj mjeri diktirale nivoe cijena, već su cijene, uz ostale faktore koje ih određuju, u velikoj mjeri zavisile od cijena po kojima su inopartneri domaćih firmi nudili proizvode na tržištu.

“Šta će biti u narednom periodu, odnosno kako će se formirati ponuda i tražnja od kojih prioritetno zavisi nivo cijena još je u velikoj mjeri nepoznanica. Sve zavisi od toga kakve će posljedice na ekonomiju na globalnom nivou ostaviti virus korona, kao i od planova za oporavak pojedinih zemlja, naročito velikih zapadnoevropskih ekonomija za koje je uglavnom vezana naša industrija”, naglasio je Graković. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!