Capital.ba

Banjaluka donijela set ekonomskih mjera

29.03.2020. / 16:15

BANJALUKA – Gradski štab za vanredne situacije grada Banjaluka utvrdio je i set ekonomskih mjera, kojima se za pojedine djelatnosti koje su potpuno zabranjene ili kojima je ograničeno djelovanje utvrde olakšice, subvencije ili otpisi.

Poslovni subjekti i preduzetnici imaće pravo na subvenciju komunalne takse u iznosu od 100 odsto za mart i april, ako im je rad obustavljen, a od 50 odsto ako je ograničen“, pojasnio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i dodao da će obveznici plaćanja naknada za javnu površinu biti oslobođeni putem dodijele subvencije.

Zakupci poslovnih prostora u vlasništvu grada, koji imaju ugovore pod posebnim uslovima, biće oslobođeni zakupa za tri mjeseca, kao i zakupci poslovnih prostora, vlasništvu grada, koji su u komercijalnom zakupu, a rad im je obustavljen, dok će oni čiji je rad ograničen biti oslobođeni obaveze za dva mjeseca.

Radojičić je rekao da će se sredstva za podsticaj za razvoj poljoprivrede od milion KM preusmjeriti po posebnom programu da bi primarno bila omogućena proširena proljetna sjetva, plansko zasijavanje što većih površina, podrška poljoprivrednicima i obezbjeđenje proizvodnje hrane u ovoj godini.

Grad je odlučio da portfelj Gradskog garantnog fonda u najmanjem iznosu od 500.000 KM usmjeri na subvenciju kamata poslovnim subjektima za plasman kredita u uznosu od 10 miliona KM.

Donesena je i odluka da se mjesečni iznosi za javne vrtiće za mart smanje za 50 odsto, a za april da se ne plaćaju.

Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!