Capital.ba

Dukić koristi koronu kako bi prisilio radnike da platu troše u sklopu kompanije

26.03.2020. / 15:21

MILIĆI – Kompanija „Boksit“ iz Milića donijela je nezakonitu naredbu kojom sve radnike obavezuje da čak 30 odsto od plate potroše na robu i usluge u okviru Grupacije ili će im u suprotnom ona u tom iznosu biti umanjena.

Dukić

Traži se od zaposlenih da veći dio zarade uzimaju u robama, koje proizvodi i prodaje grupacija „Boksit“, navodi se u Naredbi od 16. marta.

No, to nije bilo dovoljno.

Predsjednik i suvlasnik „Boksita“ Rajko Dukić nakon Instrukcije da radnici trećinu plate troše u okviru kompanije, nezadovoljan odzivom, poslije nekoliko dana izdaje novu „Instrukciju – naredbu“, kojom je zaprijetio da će radnicima koji se ogluše, biti izdati bonovi u nominalnoj vrijednosti trećine plate, a koje oni mogu, ali ne moraju koristiti. Zarađeni novac neće dobiti.

Plate će shodno izdatom iznosu bonova, biti umanjene“, navodi se u naredbi koju potpisuje Dukić.

On sam procjenjuje da je ova odluka razumna, kao i da su, prema njegovom mišljenju, cijene robe i usluge u kompaniji povoljnije nego na tržištu.

Međutim, to što Dukić smatra da je ispravno, ne mora da znači da ima pozadinu u zakonu.

Kako su za CAPITAL pojasnili u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Zakonom o radu „nije propisana mogućnost da se ugovori isplata dijela plate u naturi u smislu obezbjeđivanja bonova ili nekih drugih davanja u naturi“.

„Odredbom člana 136. st. 1. i 2. Zakona o radu, propisano je da poslodavac ne može, bez pristanka radnika ili bez pravosnažne odluke nadležnog suda, svoje ili tuđe potraživanje prema radniku naplatiti obustavljanjem od plate ili naknade plate. Prinudno izvršenje na plati ili naknadi plate radnika sprovodi se u skladu sa odredbama Zakona o izvršnom postupku“, kazali su u ministarstvu.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove su nam kazali kako nisu upoznati sa naredbom kompanije, niti su im se po tom pitanju obraćali radnici, ali dodaju da se po zakonu plata isplaćuje u novcu.

Prema njihovim riječima, inspektori u pravilu kontrolišu da li je poslodavac radniku obračunao i isplatio platu u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu koji radnik ima zaključen sa poslodavcem.

Zakonom o radu propisano je da se plata  isplaćuje samo u novcu, na tekući račun radnika, osim ako zakonom nije drugačije određeno. Bez prethodno izvršene kontrole, uvida u ugovor o radu radnika, njihove platne liste i naloge za isplatu, nismo u mogućnosti da dajemo ocjenu da li je počinjen prekršaj“, kazali su oni.

Inače, Dukić je nedavno odlučio da zbog „smanjenog obima proizvodnje i usluga“ raskine radni odnos sa svim radnicima koji su bili zaposleni na određeno.

Sa druge strane, zaposlene na neodređeno vrijeme poslao je na godišnje odmore ili čekanje.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Dukić koristi koronu kako bi prisilio radnike da platu troše u sklopu kompanije

    1. Kiklop

      Čovjek je odavno puk'o samo što ni jedan doktor nema hrabrosti da mu to kaže. Kako je pucala država, tako je puco i on

      • Imo sam strašnog Petla

        Zna i on i njegov ljekar da je puko, ali je u sebi formirao antitijela i sad je na sve postao otporan. Ko pelcovan. Ne može mu niko ništa kao Vajnom bajiću Knindži i Mitru ŽMiruću

    2. Dragche

      Vidi Mu blagoteleceg pogleda. Urodjeni zavodnik i casanova. Treba mu uraditi pod hitno test na Koronu. Garant je neguje fasovo