Capital.ba

Belgija: Ulični prodavci pomfrita izuzeti od restrikcija

15.03.2020. / 8:00

BRISEL – Belgijanci tvrde da je pomfrit njihovo nacionalno jelo iako i mnoge druge nacije pržene krompiriće tretiraju kao sastavni dio svoje kuhinje.

belgija

Prženi krompirići su za sada ipak najviše belgijski, jer je vlada ove zemlje u jeku zabrana zbog koronavirusa, dozvolila uličnim prodavcima pomfrita da nastave da rade, dok su svi kafići i restorani primorani da privremeno zatvore svoje lokale.

Belgijska vlada je od juče uvela tronedjeljno zatvaranje škola, barova, restorana, vježbaonica, odlaganje svih sportskih i kulturnih aktivnosti i skraćeno radno vrijeme za trgovce, kako bi ograničila širenje korona virusa.

Prodavci prženih krompirića ne podliježu ovim restrikcijama, mogu slobodno da prodaju pomfrit pod uslovom da se jede na nekom drugom mjestu.

Procjenjuje se da u Belgiji ima oko 5.000 uličnih prodavaca pomfrita, što je 10 puta više po glavi stanovnika nego “Mekdonalds” restorana u Americi.

Belgija nastoji da zaštiti pržene krompiriće kao belgijsko nacionalno jelo i traži da se i pomrfit, kao i tradicionalno belgijsko pivo, prizna kao globalno kulturno nasleđe. Belgijanci tvrde da su oni izmislili pomfrit, ali da su ga američki vojnici stacionirani posle Prvog svjetskog rata u frankofonskom dijelu Belgije nazvali “francuski frit”. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!