Capital.ba

Kesić želi „Krajinapetrol“ jer je uduplao dobit

29.02.2020. / 8:00

BANJALUKA – Oštra borba Nedeljka Kesića i hrvatske INE za preuzimanje banjalučkog „Krajinapetrola“ postaje razumljivija nakon što je ovo preduzeće objavilo finansijske izvještaje za 2019. godinu, prema kojima je poslovalo značajno bolje, prihodi su povećani, a dobit skoro uduplana.

krajinapetrola

Prihodi koje je ovo preduzeće imalo u prošloj godini iznosili su 54,9 miliona maraka i veći su u odnosu na godinu ranije za 5,5 miliona KM.

Rashodi u „Krajinapetrolu“ iznosili su 53,4 miliona i 4,8 miliona KM su veći nego u 2018. godini.

Tako je neto dobit koju je ova firma ostvarila na kraju prošle godine iznosila skoro 1,3 miliona što je značajno povećanje u odnosu na godinu ranije kada su imali dobit od 757.059 KM.

Zabilježili su i dobit po osnovu revalorizacionih rezervi na stalnim sredstvima od 232.807 KM, te im tako ukupna neto dobit iznosi 1,5 miliona KM, dok je u 2018. godini dobit bila 882.446 KM, podaci su iz finansijskog izvještaja.

Na kraju 2019. godine „Krajinapetrol“ je imao akumuliranu neraspoređenu dobit od 2,3 miliona KM.

Ukupni kapital procijenjen je na 22,3 miliona KM.

„Krajinapetrol“ je lani prosječno zapošljavao 169 radnika što je za četiri više nego u 2018.

U drugoj polovini prošle godine počela je borba za preuzimanje „Krajinapetrola“.

CAPITAL je objavio da je INA zainteresovana za kupovinu “Krajinapetrola” te da je Vlada Republike Srpske spremna da proda državni udio i da je dala dozvolu INA-i da izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća.

Nedeljko Kesić, bivši direktor „Hidroelektrana na Vrbasu“, nakon toga takođe ulazi u trku za “Krajinapetrol”.

Iako je Kesić bio spreman da akcije plati više nego što ima je bila tržišna vrijednost to nije uticalo n male akcionare koji su odbili da mu prodaju akcije, o čemu smo pisali u tekstu „Kesiću propao plan da preuzme `Krajinapetrol`“.

Republika Srpska preko Akcijskog fonda posjeduje 42,2 odsto akcija u preduzeću “Krajinapetrol”, preko Fonda za restituciju 3,2 odsto, dok PREF ima 6,5 odsto akcija.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Kesić želi „Krajinapetrol“ jer je uduplao dobit

    1. Banjaluka

      Zar nije bolje daa kupi Kesic nego hrvatska Ina kakav god da je Kesic