Capital.ba

FZO RS duguje bankama 230 miliona maraka!

28.02.2020. / 14:19

BANJALUKA – Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske duguje po osnovu kredita 230 miliona maraka koje će morati da vrati do 2028. godine, saznaje portal CAPITAL.

FZO

Prema podacima Sektora za finansije u četiri banke fond ima 11 otvorenih kredita od kojih je najveći onaj od 133 miliona maraka iz 2018.godine koji je podignut za refinansiranje obaveza i izmirenja dugovanja.

Fond se kod “Uni Credit bank” Banjaluka zadužio do 2028. godine po kamatnoj stopi od 4,19 odsto, a koja je ujedno i najviša jer kamatna stopa kod ostalih kredita ne prelazi 3,6 odsto.

Drugi najveći kredit fonda je takođe uzet u ovoj banci i to krajem prošle godine u iznosu od  60 miliona i kamati od 2,95 odsto u svrhu finansiranja zakonom utvrđenih prava osiguranika.

Kada su ostale banke u pitanju, FZO po tri kredita treba da vrati “Novoj banci” (19,1 miliona KM), “NLB banci” (15,6 miliona maraka) i  “Komercijalnoj banci” 8,8 miliona KM.

Od ukupnih kredita koje je fond podigao, od 2015. godine do danas je vraćeno 35 miliona KM što je oko 13 odsto od ukupnog kreditnog zaduženja koje iznosi 264.430.000 KM.

Kada je riječ o garancijama, FZO RS se obavezao prema “Internacionalnom dijaliznom centru” da će plaćati usluge za dijalizu, a zagarantovana suma je 3,89 miliona KM.

Sa druge strane i fond ima ogromna potraživanja, najviše od poslodavaca koji su dužni preko 280 miliona maraka po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!