Capital.ba

Po tužiocima u Srpskoj nema korupcije

24.02.2020. / 12:58

BANJALUKA – Republičko i okružna javna tužilaštva u Republici Srpskoj nisu sproveli istrage u 84 odsto, a obustavila su istrage  u 16 odsto dostavljenih izvještaja o finansijskoj reviziji sa negativnim mišljenjem, te nisu optužili nikog od odgovornih za koruptivne revizorske nalaze, pokazala je analiza Centra za humanu politiku.

Centar za humanu politiku analizirao je koruptivne nalaze u revizorskom izvještajima i istraživao postupanje tužilaštava po revizorskim izvještajima sa koruptivnim nalazima u periodu od 2012. go 2018. godine.

„Analizom revizorskih izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS utvrđeno je da izvještaji o finansijskoj reviziji sa negativnim mišljenjem sadrže koruptivne nalaze, da izvještaji o finansijskoj reviziji sa rezervom i pozitivnim mišljenjem sa skretanjem pažnje sadrže nalaze koji bi mogli imati koruptivna obilježja i da izvještaji o reviziji učinka sadrže nalaze koji imaju ili bi mogli imati koruptivna obilježja“, rekao je Momir Dejanović iz Centra za humanu politiku danas na preskonferenciji u Banjaluci.

Dodao je da su najčešći koruptivni nalazi u izvještajima o finansijskoj reviziji nezakonite nabavke, zapošljavanje bez javnog oglasa i dodjela grantova bez oglašavanja i poštenih kriterijuma.

„Najteži koruptivni nalazi u izvještajima o reviziji učinka su nenaplaćena dugovanja od nekoliko stotina miliona KM za električnu energiju, doprinose i druge javne obaveze, distributivni gubici od 23,5 odsto u „Elektroprivredi RS“, nenamjensko korištenje sredstava od vodne naknade, neodržavanje objekata za odbranu od poplava, neplaćanje većeg dijela naknade za eksploataciju mineralnih resursa i bespravna, nekontrolisana i štetna eksploatacija šljunka i drugih mineralnih resursa“, istakao je Dejanović.

Dodao je da republičko i okružna javna tužilaštva nisu po službenoj dužnosti razmatrala izvještaje o finansijskoj reviziji sa rezervom i pozitivnim mišljenjem sa skretanjem pažnje i izvještaje o reviziji učinka i nisu optužili nikog od odgovornih za koruptivne revizorske nalaze.

„Republičko javno tužilaštvo ne korist zakonska ovlaštenja i mogućnosti da vrši nadzor na radom okružnih tužilaštava i da od njih zahtijeva dostavljanje izvještaja o postupanju po revizorskim izvještajima, da daje opšta ili pojedinačna obavezujuća uputstva okružnim tužilaštvima, sprovodi istrage i povjerava predmete drugim okružnim tužilaštvima i tužiocima“, kazao je Dejanović.

Centar za humanu politiku smatra da je, osim korištenja zakonskih ovlaštenja i mogućnosti Republičkog javnog tužilaštva, potrebno izvršiti sistemske promjene koje bi podrazumijevale drugačiji način izbora, ograničen vremenski mandat, veću odgovornost, obavezu postupanja po objavljenim revizorskim izvještajima i ukidanje monopola na optuživanje tužilaca i obezbijediti veći civilni i medijski pritisak na rad tužilaštava.

CAPITAL: S. Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!