Capital.ba

Radojičić: Odluka nepravedna, grad ima mehanizme da zaštiti svoje interese

21.02.2020. / 15:55

BANJALUKA – Odluka ustavnog suda BiH prema kojoj grad Banjaluka ostaje bez zemljišta u centru grada na lokaciji stare autobuske stanice nije pravedna, nije zasnovana na pozitivnim pravnim propisima, nema valjano obrazloženje i nije uzela relevantne dokaze.

radojičić

Kazao je to danas Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke komentarišući odluku kojom je poništena presuda Višeg privrednog suda, a koja je bila u korist grada, dok je istovremeno ostavljena na snazi presuda Okružnog privrednog suda prema kojoj zemljište vrijedno na desetine miliona maraka pripada preduzeću “Autoprevoz”.

Radojičić smatra kako je odluka nastavak udara Ustavnog suda nakon što je izazvao ustavno pravno političku krizu u zemlji sa odredbama u vezi  Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske.

On ocjenjuje da je ova pravosudna institucija oružje koje se koristi protiv interesa Republike Srpske i Banjaluke te da se situacija neće promijeniti sve dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu.

Radojičić ne isključuje mogućnost da su na odluku uticali strani lobisti.

Prije dvije godine nam je jedan visoki diplomata na sastanak nenajavljeno i bez dogovora pokušao uvesti upravo ljude sa kojima smo u tom momentu bili u sporu da za njih lobira mimo svih diplomatskih normi i protokola. Gdje je garancija da to isto nije radio u Sarajevu?”, upitao se gradonačelnik ne želeći da otkrije koji diplomata je bio u pitanju.

On kaže kako će grad iskoristiti sve pravne i političke mogućnosti da zaštiti svoje interese ali i priznaje kako su pravne mogućnosti izuzetno male.

Grad ima mehanizme da ga ni jedan privatni investitor ili fizičko lice ne može ucjenjivati. Ako neko hoće da se igra sa gradom imamo mehanizme sa kojima možemo da se borimo. S ovim gradonačelnikom niko ne može da prođe sa ucjenama. Moraće da čeka da dođe neko sljedeći”, poručio je Radojičić.

Pozvao je radnike u kulturi i cjelokupnu javnost da se bori kako se Muzej savremene umjetnosti, a koji je obuhvaćen odlukom suda ne može ni deložirati ni privatizovati.

Podsjećamo, kako je portal CAPITAL prvi objavio Ustavni sud BiH poništio je presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci kojom je gradu dodijeljeno zemljište stare autobuske stanice i zgrade Muzeja savremene umjetnosti RS, a po osnovu ugovora o zamjeni nekretnina između “Autoprevoza” i Grada iz 1979. godine.

Takođe, sud je ostavio na snazi presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci iz oktobra 2017. godine, a koja ide u korist “Autoprevoza” prema kojoj se taj ugovor ne prihvata.

Detaljnije o sporu koji traje 16. godina možete čitati OVDJE.

CAPITAL: D.Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Radojičić: Odluka nepravedna, grad ima mehanizme da zaštiti svoje interese

    1. Znalo se

      Znalo se da to dobija AP ili u zemlji ili kod medjunarodnih sudova. Znali su to i u gradskoj upravi . Zasto gradonacelnik ne ide prema Strazburu ako je tako kako kaze . Zato sto zna da nije tako ali koristi gradjane jer ne znaju detalje a on zlouopotrebljava njihovu neobavjestenost. Cccc Igore pravis stetu gradu na ovaj nacin jer ako zastupas nepravdu steta za AP ce da bude samo veca a samim tim i za Grad. U pamet se i drzite se prava i pravde,od tebe se to ocekuje.

    2. sud

      AP bi ovo dobio ili i zemlji ili kod medjunarodnih sudova i to samo zato jer je prvda i istina na njihovoj strani. Idite na medjunarodne sudove Igore ako ste tako ubijedjeni da ste u pravu. Znate da niste i zato pokusavate da obmanom ukljuvite siru javnost koja ne zna detalje . Prevara je manipulisati emocijama gradjana i pozivati ih da ospore nesto sto ne poznaju i to zbog Muzeja. Organizujte otvorenu emisiju gdje cete pozvati pravne strucnjake da gradjanima pojasne detalje pa da svi cujemo po kom osnovu drzava prodaje a grad otima nakon 2 god. To je prevara ako niste znali i to je uzasna poruka za sve investitore …

    3. Znamo istinu

      Gradonacelnik zna istinu , preduzece AP je pravno vlasnik zemljista i svaki sud na svijetu bi to potvrdio. Zasto su vlasti pravile agoniju i stetu Gradu BL kad su mimo prava generisali krizu koristeci svoj uticaj na sudove u RS .

    4. xyz

      nesposoban gradonačelnik, sve je izgubio.