Capital.ba

Za plastične kese kazna i do 20.000 evra

16.02.2020. / 10:00

PODGORICA – Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore je Predlogom zakona o upravljanju otpadom predvidjelo zabranu kesa, vreća i torbi za jednokratnu upotrebu izrađenih od plastičnih materijala koje se koriste na prodajnim mjestima, saopštio je savjetnik u Direktoratu za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Igor Jovanović, naglasivši da su za prekršioce te odredbe predviđene stroge kazne.

kese

Kako je istakao, planirano je da se ta odredba Zakona počne primjenjivati šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu.

Predlogom zakona predviđene su novčane kazne za nepoštovanje te odredbe za pravna i fizička lica, kao i za preduzetnike. Novčane kazne kreću se u rasponu od 500 evra do 20.000 evra za pravno lice, od 500 evra do 6.000 evra za preduzetnike, od 30 evra do 2.000 evra za fizičko lice”, pojasnio je Jovanović.

Ukazuje da se Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo na taj korak u cilju postizanja permanentnog smanjenja zagađenja životne sredine plastičnim kesama.

Osim negativnog uticaja na životnu sredinu, plastične kese imaju i negativan uticaj na rezultate u drugim oblastima, prije svega u turizmu. Slika kesa u koritima rijeka, pored puteva nedopustiva je za Crnu Goru kao ekološku državu i prestižnu turističku destinaciju koja ugosti četiri puta više gostiju nego što ima stanovnika, a od turizma prihoduje više od 1.1 milijardu eura na godišnjem nivou”, ističe Jovanović, prenosi CdM.

Podsjećamo da je Ministarstvo, kao institucija nadležna za oblast upravljanja otpadom, prije desetak godina kroz zakonodavni okvir, prateći odredbe Evropske unije i najbolje prakse njenih razvijenih zemalja, počelo da se bavi rješavanjem problema plastičnih kesa.

Kao rezultat toga, danas supermaketi u Crnoj Gori uglavnom koriste plastične kese koje imaju kratak period razgradnje, dok je za manje trgovačke radnje primjetno da se njihova upotreba stalno povećava”, rekao je Jovanović.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u narednom periodu planira aktivnosti sa ciljem promjene odnosa prema tom pitanju kako krajnjih korisnika, tako i trgovačkih radnika, a naročito putem kampanja u cilju podizanja svijesti građana i informisanja javnosti.

Smatramo da će sve ove aktivnosti doprinijeti da se razmišlja o upotrebi torbi za kupovinu (takozvanih „cegera“), koji su se u nekom ranijem periodu znatno više upotrebljavali”, zaključio je Jovanović.    Bankar.me

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!