Capital.ba

Njemačka privreda u stagnaciji

14.02.2020. / 12:30

FRANKFURT, Privredni rast Njemačke je stagnirao u četvrtom kvartalu, a izvoz je u padu, podaci su njemačke Agencije za statistiku.

njemačka posao

Asošijejted pres navodi da su ekonomski problemi NJemačke i centralni prtoblem za evrozonu i Evropsku centralnu banku, koja pokušava da stimuliše rast i inflaciju negativnim kamatnim stopama, te kupovinu obveznica tek odštampanim novcem.

Njemačka je dugi niz godina prednjačila u proizvodnji i izvozu ali su ti sektori sada suočeni sa usporavanjem dok su potrošnja i uslužne djelatnosti ostvarile bolje rezultate, zbog čega zemlja nije ušla u recesiju.

Analitičar iz kompanije “ING NJemačka” Karsten Barzeski istakao je da sada izgleda da su nedavno izražena nadanja u priredni rast bila preuranjena.

Jedan od faktora stagnacije privrednog rasta NJemačke je usporavanje globalne trgovine i nesigurnost uzrokovana američko-kineskim trgovinskim sporom.

Drugi je strukturna promjena u industriji, posebno u proizvodnji automobila, gdje kompanije moraju da ulože više milijardi evra u razvoj vozila na električni pogon i nove usluge zasnovane na aplikacijama za mobilne telefone kako bi ispunile regulative o emisijama štetnih gasova i izborile se sa novom konkurencijom iz tehnološke industrije. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!