Capital.ba

Nakon triježnjenja BHANSA priznala da ne kontroliše cijelo nebo

27.01.2020. / 14:01

BANJALUKA – Nešto više od mjesec dana trebalo je Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) BiH da se otrijezni od proslave u čast preuzimanja potpune kontrole nad nebom iznad BiH, koja je usput građane ove zemlje koštala oko 300.000 maraka i zatim prizna da je cjelokupnu javnost obmanula jer je kontrola samo djelimična.

kontrola

Podsjećamo, portal CAPITAL je otkrio kako BiH od 5. decembra neće preuzeti potpunu kontrolu nad cijelim svojim vazdušnim prostorom te da će prostor iznad Unsko-sanskog kantona te dijela Republike Srpske i kantona 10 ostati pod nadzorom Hrvatske.

Ono što su prvobitno sakrili od javnosti otkrili su u poslaničkom pitanju koje je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Parlamentu BiH uputio BHANSA upravo povodom naših tvrdnji koje su se ispostavile kao potpuno tačne.

U odgovorima koje je dobio nalazi se i mapa u kojoj se jasno vidi kako će petinu vazdušnog prostora i dalje nadzirati Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP).

kontrola

Takođe, kako se jasno vidi a što je BHANSA prećutala je da je prostor iznad Srebrenice i  Višegrada pod nadzorom Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

U BHANSA se pozivaju na načela jedinstvenog evropskog neba (Single European Sky) prema kojima se protok saobraćaja definiše sa ciljem optimalnog korištenja vazdušnog prostora nevezano za državne granice.

Države međusobno delegiraju pružanje usluga kontrole zračnog prometa jedna drugoj u dijelovima svog zračnog prostora s ciljem optimalnog protoka kako ne bi dolazilo do kašnjenja i smanjivanja kapaciteta”, kazali su u ovoj Agenciji.

Podsjećamo, djelimično preuzimanje kontrole u vazdušnom prostoru BiH je obilježeno grandioznim vatrometom i proslavom koja je plaćena oko 300.000 maraka.

Najviše zvanice iz političkog i društvenog života BiH su, osim u gastronomskim delicijama i vatrometu, mogle uživati i u nastupu, između ostalih, Halida Bešlića, Nine Badrić, Aleksandre Radović i drugih.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Nakon triježnjenja BHANSA priznala da ne kontroliše cijelo nebo

    1. Perica

      I niko nece odgovarati za lazi BHANSE?

      • Leo

        Da odgovaraju sami sebi …