Capital.ba

Višak 153 zaposlenih: Novi talas otpuštanja u rafinerijama

26.01.2020. / 13:15

BROD – Bez posla u Rafineriji nafte u Brodu, koja je prije godinu dana obustavila proizvodnju, ove godine ostaje 136 zaposlenih, koji su proglašeni tehnološkim viškom, a otpuštanja uz otpremninu biće i u Rafineriji ulja Modriča, podaci su sindikata energetike u RS.

U Modriči je pripremljen spisak po kojem 17 radnika već u februaru postaju tehnološki višak, a koliko njihovih kolega bi se moglo naći u toj situaciji do kraja godine, niko ne zna.

Radnici obje rafinerije su zabrinuti za svoja radna mjesta nakon što je prije više od godinu dana u požaru uništeno postrojenje rafinerije u Brodu, te obustavljena i proizvodnja, a već prošle godine počela su i otpuštanja radnika kao tehnološki višak.

Neki sada razmišljaju i da sami potraže posao drugdje, umjesto da čekaju da postanu tehnološki višak, a sindikati su o svemu tome već obavještavali i Vladu, i javnost u RS.

Tehnološkim viškom se uglavnom proglašavaju KV radnici, oni sa srednjom stručnom spremom, te VKV radnici, dok oni sa višom i visokom stručnom spremom za sada nisu sporni.

To je jedan od razloga da i radnici sve više sumnjaju da se ne namjerava obnoviti proizvodnja nafte u Brodu, kao ni ponovo pokrenuti proizvodna linija u Modriči koja, takođe, nije u funkciji nakon brodske havarije.

Sve je izvjesnije, smatraju i u sindikatu, da se u Brodu ide na to da postrojenje više ne radi kao rafinerija nafte, već kao gasni terminal.

– Da ima namjera da se pokrene proizvodnja, mislim da bi zadržavali ove radnike koji su najpotrebniji za proizvodnju, a ne obrnuto. Radnici koji se proglašavaju tehnološkim viškom su oni koji su potrebni u zemljama EU, a niko ih ovdje ne pokušava ni zadržati – ocjenjuje predsjednik Sindikata energetike RS Slobodan Ostojić.

Očekuje se, kaže on, da među otpuštenima bude i radnika iz porodica poginulih boraca ili onih koji su jedini hranitelji u porodici.

U Brodu je poslodavac nedavno obavijestio sindikat da ove godine mogu da zadrže 526 radnika, a da je 136 radnika višak.

Nezvanično je rečeno i da ove godine neće biti sanacije rafinerije.

Za rafineriju u Modriči ranije se govorilo da bi ove godine trebalo da zadrže 275 radnika, a da je 14 zaposlenih tehnološki višak, ali je prvi spisak viškova u ovoj godini premašio tu cifru.

– Niko ne zna da li je to i konačan spisak. Niko se nije oglasio ni da će pomoći da se ovi radnici ne otpuštaju – ističe Ostojić.

U momentu privatizacije rafinerije, u Modriči je bilo zaposleno oko 540 ljudi, a rafinerija u Brodu je imala nešto više od 1.600 radnika.

Kakvi su njihovi planovi za proizvodnju u ovoj godini i zbog čega se smanjuje broj zaposlenih u rafinerijama, iz „Optima grupe“ nam nisu odgovorili do zaključenja ovog broja.

Ranije su, podsjećamo, saopštili da se optimizacija broja zaposlenih i troškova nikako ne odnosi na obustavu rada, već na „program za povećanje efikasnosti rada” u rafineriji u Brodu.

Otpremnine oko 4.000 KM

– Što se tiče otpremnine, po našim informacijama, radnici u oba preduzeća će dobiti ukupno po šest svojih plata, koje su zarađivali na svom radnom mjestu. U Modriči je to, recimo, u prosjeku oko 4.000 maraka po radniku – kaže predsjednik Sindikata energetike Slobodan Ostojić. Srpskainfo

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!