Capital.ba

Kontrolom i realizacijom revizorskih preporuka do smanjenja korupcije u BiH

24.01.2020. / 15:37

 SARAJEVO, „Javna revizija ima značajnu ulogu u prevenciji korupcije, jer predstavlja jedan od najvažnijih kontrolnih mehanizama pravilnog i efikasnog trošenja javnih sredstava“, jedan je od zaključaka sa konferencije „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini

Konferenciju, koja se održala u Sarajevu 24. januara 2020. godine, a koja je okupila predstavnike vrhovnih revizorskih institucija u BiH, predstavnike parlamentarnih komisija za finansije i budžet, nadležnih tužilaštava za postupanje po nalazima iz revizorskih izvještaja, te predstavnike javnih institucija, organizacija civilnog društva i medija, organizovali su Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske. 

„Švedska se izrazito zalaže za transparentnost u javnom sektoru i principe vladavine zakona. Korištenje revizije i revizorskih preporuka važan je sastavni element u pripremi potrebnih reformi u javnim institucijama. Time bi se odgovorilo na zahtjeve građana za transparentnim upravljanjem u državnim institucijama,“ ovom prilikom izjavio je Torgny Svenungsson, Direktor odjela za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske u BiH

Javne revizije skreću pažnju na uočene nedostatke u finasijskom poslovanju institucija i daju konkretne preporuke za njihovo otklanjanje.

„Davanje revizorskih preporuka, predstavlja prvi korak u lancu aktivnosti usmjerenih na podizanje finansijske discipline i transparentnosti rada institucija javnog sektora. Sljedeći korak je realizacija preporuka od strane odgovornih revidiranih institucija, te u slučaju njihove nerealizacije pokretanje pitanja odgovornosti, kao i sankcionisanje neodgovornog ponašanja, propusta, i kršenja zakona. Trenutno imamo situaciju da veliki broj revizorskih preporuka ostane nerealizovan, uz izostanak bilo kakve sankcije po odgovorne institucije„ navela je Jasmila Pašić, projekt menadžer CCI-a.

Kroz dijalog sa svim relevantnim akterima nastoji se identifikovati prostor za unaprijeđenje navedenog procesa u cilju povećanja stepena realizacije revizorskih preporuka, te unaprijeđenje postojećih kontrolnih mehanizama, odnosno uloge nadležnih parlamentarnih komisija.

“U ime Ureda za reviziju institucija BiH, zadovoljstvo mi je učestvovati na današnjoj konferenciji, kao i u nastavku aktivnosti projekta „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“. Pored toga što pozdravljamo uključivanje civilnog društva u donošenje odluka i reformske procese u javnom sektoru, ovi događaji su nam važni i kako bismo nanovo pojasnili ulogu Ureda za reviziju i ukazali na nužnost angažmana zakonodavne i izvršne vlasti na postupanju po preporukama revizije jer sposobnost i uticaj revizije direktno je vezana za stepen u kojem se njene preporuke realizuju od strane relevantnih aktera. Takođe, s velikim zanimanjem očekujem predstavljanje web baze podataka putem kojeg će javnost na jednom mjestu moći naći preporuke ureda za reviziju svih nivoa u BiH i status njihove realizacije”, istakao je Jasmin Pilica, zamjenik generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH.

Specijalizovani portal Revizije.info 

Tokom Konferencije učesnicima je predstavljen specijalizovni portal Revizije.info koji je fokusiran na temu revizije, odnosno kontrole utroška javnog novca i rada javnih ustanova i preduzeća u skladu sa zakonom. Sastavni dio portala čini baza podataka o finansijskim revizijama provedenim u BiH, u posljednje 4 godine.

Namjera je da se javnosti ponudi vjerodostojna i analitička baza podataka institucija koje su bile predmet revizije (i primljene preporuke za poboljšanje), kao i njihov rad na implementaciji ovih preporuka.

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!